VIDEO Mubarak, adus pe targă la proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, acuzat de crime împotriva manifestanţilor şi corupţie, a început, ieri, la Cairo. Mubarak a fost adus pe targă la Academia de Poliţie din capitala egipteană, unde se desfăşoară procesul, de la spitalul din Sharm el-Sheikh, unde se afla în detenţie preventivă.

El a fost transportat cu o ambulanţă către aeroportul din staţiune, pentru a fi adus în capitală, cu avionul. Un reprezentant al Parchetului General l-a acuzat pe Mubarak că a ajuns la un acord cu fostul ministru de Interne Habib el-Adli pentru uciderea „premeditată" a unor manifestanţi împotriva regimului, în mai multe guvernorate din Egipt. Fostul preşedinte a pledat nevinovat.

„Neg complet toate acuzaţiile", a spus Mubarak, căruia i-a fost întins un microfon. Tot în boxa acuzaţilor s-au aflat şi ­fiii săi, Alaa şi Gamal, învinuiţi de corupţie. Ei ţineau în mână exemplare ale Coranului şi au preluat ulterior cuvântul pentru a se declara nevinovaţi. A fost prima dată când ­Hosni Mubarak a fost văzut în public după înlăturarea sa de la putere, la 11 februarie, sub presiunea manifestanţilor. Procesul este transmis în direct de televiziunea de stat egipteană.

Proces amânat

Procesul a fost amânat pentru 15 august, a anunţat preşedintele Tribunalului, Ahmed ­Refaat relatează AFP.Instanţa a dispus ca Hosni Mubarak să fie internat într-un spital din apropiere de ­Cairo până la următoarea audiere.şi şi-a dat acordul ca un oncolog să-l examineze pe Mubarak  „de fiecare dată când va avea nevoie", aşa cum ceruse apărarea.

Câteva zeci de susţinători ai săi au fost implicaţi în confruntări cu opozanţi. Au fost aruncate pietre de ambele părţi, înainte ca poliţia să intervină şi să instaleze un cordon de securitate între cele două tabere. La Sharm ­el-Sheikh, în momentul în care fostul preşedinte părăsea spitalul, mai mulţi manifestanţi au cerut să fie executat. Peste o mie de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea la Academia de Poliţie. 600 de persoane - avocaţi, familii ale victimelor, jurnalişti - au fost autorizaţi să asiste la proces.

Israelul i-a oferit azil politic

Parlamentarul israelian ­Benjamin Ben-Eliezer a declarat ieri că el şi premierul Benjamin Netanyahu i-au oferit lui Hosni Mubarak azil politic, în urmă cu câteva luni, dar acesta a refuzat, relatează ­„Haaretz". „M-am întâlnit cu el în Sharm el-Sheikh şi i-am spus că e o distanţă mică şi că ar putea fi o şansă pentru a se vindeca", a declarat Ben-Eliezer.  „Sunt convins că Guvernul israelian l-ar fi acceptat, dar el a refuzat, pentru că este un patriot", a adăugat parlamentarul israelian. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite