Motiv de atentat? Iranul lucrează la bomba nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va denunţa, luni, caracterul militar al programului nuclear al Teheranului.

Pentru a treia oară în această săptămână, Iranul este pus de comunitatea internaţională pe banca acuzaţilor. După acuzaţiile americanilor că ar fi complotat să-l asasineze pe ambasadorul saudit la Washington şi după o alertă teroristă în transporturi, lansată tot de SUA, de data aceasta programul nuclear al Teheranului este arătat cu degetul.
Suspiciunile şi acuzaţiile cu privire la natura militară a programului abundă de mai mulţi ani, dar fără nicio dovadă concretă care să le susţină, cel puţin oficial. Consiliul guvernatorilor AIEA, ce va avea loc la 17 noiembrie, la Viena, se pregăteşte să denunţe, cu documente justificatoare, caracterul militar al programului nuclear al Iranului, potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul „Le Figaro" şi RIA Novosti.

Moment prielnic

La Paris şi în cancelariile preocupate de proliferarea nucleară, natura militară a programului iranian era de mult timp secretul lui Polichinelle, alimentat de fotografii prin satelit, rapoarte ale experţilor sau mărturisiri ale disidenţilor. De ce s-a hotărât ONU să-l denunţe acum? În primul rând, pentru că, în ciuda protestelor politice care au pus regimul în defensivă începând cu anul 2009, Teheranul se îndreaptă cu paşi rapizi spre realizarea unei bombe atomice. Instalarea de noi cuptoare, crearea de centrifuge suplimentare, activităţile de îmbogăţire care au continuat o dovedesc.Nimic nou sub soare, spun unii experţi, care cred că AIEA ar fi trebuit să bată cu pumnul în masă mai devreme.

Cursă contra timp

Dar plecarea lui Mohamed ElBaradei, din fruntea agenţiei, la sfârşitul anului 2009, a permis sosirea unei noi echipe de profesionişti. Fostul şeful egiptean al AIEA a fost mult timp suspectat că minimalizează programul nuclear al Iranului sau chiar că ar ascunde probe.În capitalele occidentale, s-a instalat sentimentul că trebuie să acţioneze în acest caz înainte de 2012, an electoral foarte important în multe state. Vladimir Putin îşi doreşte să revină la Kremlin, ceea ce ar putea duce la o întărire a poziţiei ruse faţă Occident. La Washington, dificultăţile cu care se confruntă Barack Obama în plan intern ­l-ar putea forţa să abată temporar atenţia opiniei publice asupra problemelor internaţionale, scrie „Le Figaro".

La Paris, o înfrângere la prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy riscă să slăbească determinarea Franţei faţă de Teheran. În sfârşit, la Beijing ar putea dispărea de pe agendă dosarul iranian şi să fie abătută atenţia asupra alegerilor legislative şi prezidenţiale din Taiwan. Deci, este o cursă contra- cronometru, în care s-au angajat mai multe capitale occidentale pentru a pune la punct Iranul înainte de a fi prea târziu. În acest scop, mai multe state au furnizat AIEA numeroase documente privind programul nuclear iranian. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite