„Moştenitorul“ Chinei iese în lume prin Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama l-a primit în Biroul Oval pe „prinţişorul“ Xi Jinping, planificat să devină preşedintele Chinei, din martie 2013.

Preşedintele american, Barack Obama, şi „moştenitorul" fotoliului prezidenţial de la Beijing, Xi Jinping, acum vicepreşedinte al Chinei, au avut ieri o întrevedere în Biroul Oval al Casei Albe. Această întâlnire, spun analiştii, ajută la promovarea imaginii pe plan extern a viitorului lider chinez şi, în acelaşi timp, testează capacitatea lui Obama de a împăca diplomaţia China-SUA cu presiunile anului electoral.

Pentru Xi, este primul mare pas pe scena mondială, într-un moment de rivalitate politică şi militară în creştere între cele două puteri. El doreşte să arate că e capabil de a gestiona relaţia crucială a ţării sale cu Washingtonul.Oficialii chinezi au pregătit cu grijă vizita în SUA a lui Xi, care este un fel de  „ritual de trecere" în procesul de succesiune la preşedinţia chineză, care are loc o dată la 10 ani. Xi urmează a deveni liderul Partidului Comunist la sfârşitul acestui an, după care va deveni preşedinte, în martie 2013.

Cei doi lideri şi-au măsurat puterile

Obama l-a primit pe Xi Jinping în Biroul Oval - onoare rezervată celor mai apropiaţi aliaţi - dar preşedintele american a fost precaut la prima întâlnire cu viitorul lider chinez. El a avut grijă de importanţa unui start lin al relaţiei, dar şi de nevoia politică de a fi ferm cu Beijingul, în condiţiile campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Candidaţii republicani la preşedinţie l-au acuzat pe Obama că e intimidat de China în ceea ce priveşte chestiunile comerciale şi valutare.

Consilierii lui Obama consideră că vizita nu va produce prea multe acorduri oficiale. Însă ei se aşteaptă ca ambii lideri să se evalueze reciproc. „În Asia, în general, dar mai ales China, relaţiile contează, mai ales cele la nivel înalt", a declarat Danny Russel, principalul consilier al lui Obama în privinţa Chinei. Totuşi, Obama va dori să-l ţină pe Xi la o oarecare distanţă, arată Reuters.

Mulţi americani dau vina pe comerţul cu China şi pe politica monetară pentru lipsa joburilor în sectorul de producţie al SUA care a ajuns un front important în lupta electorală. Obama îşi revizuieşte politica economică faţă de Beijing, căutând noi metode de a obţine rezultate în probleme precum accesul la piaţă şi practicile monetare.


 
La fel ca Obama, Xi nu vrea să pară uşor influenţabil în faţa presiunii SUA privind dezechilibrele comerciale, drepturile omului, violenţa din Siria şi alte puncte de fricţiune. El trebuie să facă pe plac puternicului aparat al Partidului Comunist şi sentimentelor naţionaliste din China.
Un „prinţişor" cu personalitate

Moştenitorul preşedinţiei chineze este binevoitor şi deschis reformelor economice, susţin analiştii politici, dar intenţiile sale rămân o enigmă. Activităţile sale sugerează că îşi construieşte o imagine  foarte diferită de cea a actualului lider chinez, Hu Jintao. Dacă Hu este decis să rămână un anonim, Xi e „o mare personalitate", potrivit celor care l-au întâlnit. Înalt de peste 1,80 metri, el e sigur de sine şi prietenos. Are mereu zâmbetul pe faţă şi o soţie încântătoare - renumita cântăreaţă a Armatei de Eliberare a Poporului, Peng Liyuan.

info

Şi-a exprimat preferinţa pentru filmele de război americane. Xi are 58 de ani şi, ca alte staruri ale politicii chineze, a crescut într-o eră a reformelor şi deschiderii către lume. El a călătorit frecvent, fiica sa studiază la Harvard, iar una dintre surorile sale locuieşte în Canada. Ca mulţi dintre politicienii din generaţia sa, e un "prinţişor". Aşa sunt cunoscuţi în China fiii puternicilor lideri comunişti.

La 15 ani, tânărul Xi a fost trimis în nord-vestul sărac al Chinei, în provincia  Shaanxi pentru a „învăţa din experienţa maselor", la fel ca alţi tineri politicieni din generaţia sa. A petrecut şapte ani într-un bordei din satul Liangjiahe. „Am dus-o greu", a declarat el pentru o revistă chineză, descriind cum se lupta să scape de purici, cum muncea din greu şi cât de singur era.

Ulterior a studiat ingineria chimică la universitatea de elită Tsinghua, după care a urmat un post de consilier al unui puternic lider militar, Geng Biao. Unii analişti speră că el are aceleaşi simpatii ca şi tatăl său, care a fost nu numai un reformator al economiei, dar şi un aliat al liderului reformist Hu Yaobang. Xi a criticat represiunea militară a protestelor din 1989, din Piaţa Tianmen.

"„ Asia, în general, dar mai ales China, relaţiile contează, mai ales cele la nivel înalt.''
Danny Russel principalul consilier al lui Obama în privinţa Chinei

„Din partea Chinei, cu dragoste"

Ieri, de ziua Sfântului Valentin, Consiliul de Afaceri şi Industrie al SUA a cumpărat un spot publicitar intitulat „Din partea Chinei, cu dragoste", în care Obama e îndemnat să-şi susţină „cuvintele dure prin acţiuni dure". Un oficial al industriei americane, citat de Reuters, a spus că nu speră că vizita va aduce progres în chestiuni privind furtul secretelor comerciale de către chinezi, sau în problema transferului forţat de tehnologie.

Summit UE-China cu promisiuni vagi

China a promis să ajute la rezolvarea crizei eurozonei, după discuţii, ieri, la Beijing, între liderii UE şi oficialii chinezi.   Premierul chinez, Wen Jiabao, a oferit ajutorul ţării sale pentru stabilizarea ţărilor UE, dar nu a făcut nicio promisiune specifică de a investi în Fondul European de Salvare . Liderii UE au căutat ajutor chinez pentru suplimentareaacestui fond, de circa 500 miliarde de euro.

Criza europeană s-a intensificat în ultimele zile. Grecia a aprobat duminică un pachet de măsuri severe de austeritate, cerute de UE şi FMI în schimbul unui ajutor de 130 de miliarde de euro. Dar aceste măsuri s-au dovedit extrem de nepopulare şi au provocat haos la Atena.  Europa este cel mai mare partener comercial al Chinei, valoarea comerţului fiind de 560 de miliarde de euro anul trecut.

Niciun angajament ferm

Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul chinez a declarat că ţara sa este gata să îşi sporească „implicarea" în eforturile de a stabiliza zona euro.

El a reiterat faptul că Beijingul susţine UE şi speră că blocul european va continua să „trimită mesaje, clare, puternice şi pozitive".Dar nu a oferit, concret, nicio investiţie. China a făcut promisiuni similare în trecut, dar, ulterior, a fost reţinută în acţiuni. „Depinde de China să ia deciziile de a contribui la stabilitatea zonei euro. Am căzut de acord că vom coopera în această chestiune", a declarat premierul chinez. Dar analiştii spun că delegaţia UE nu pare a fi reuşit să obţină  angajamentul ferm pe care-l doreau din partea Chinei. Fondul Monetar Internaţional a avertizat săptămâna trecută că o recesiune în Europa ar putea înjumătăţi rata de creştere a economiei chineze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite