Moştenitoarele lui Benazir continuă lupta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> În Pakistan, câteva femei curajoase au preluat modelul politicienei asasinate şi încearcă să învingă o mentalitate tribală rigidă. Femeile pakistaneze au preluat ştafeta în lupta

>> În Pakistan, câteva femei curajoase au preluat modelul politicienei asasinate şi încearcă să învingă o mentalitate tribală rigidă.

Femeile pakistaneze au preluat ştafeta în lupta de emancipare dusă de Benazir Bhutto. Deşi a te pune de-a curmezişul unor mentalităţi religioase rigide presupune mari riscuri, nimic nu le face să dea înapoi. Sunt deputate, profesoare, avocate şi chiar femei-poliţist.


Ţară situată în Asia de Sud, Pakistanul se confruntă cu o profundă criză politică şi un val de atentate islamiste după asasinarea fostei şefe a opoziţiei, Benazir Bhutto. Câştigătoare a recentelor alegeri legislative, Partidul Poporului Pakistanez şi Liga Musulmană Pakistaneză au anunţat că vor forma împreună un guvern. Analiştii şi-au exprimat însă îndoiala că alianţa dintre cele două formaţiuni politice, conduse de soţul lui Bhutto, Asif Ali Zardari, respectiv de ex-premierul Nawaz Sharif, ar putea fi stabilă, numind-o "căsătorie de convenienţă".

Cine se află în spatele asasinatului?


Cele două partide, care până acum au fost în opoziţie, s-au "luptat" timp de un deceniu înainte ca Pervez Musharraf să preia puterea în 1999. Nu se aşteaptă ca alianţa lor să scoată ţara din criză. Cine se află în spatele atentatului care a eliminat-o pe Benazir? Este întrebarea care flutură pe buzele tuturor. Islamiştii sau serviciile secrete? Musharraf continuă să nege orice implicare în asasinarea acesteia.


Dar un ofiţer de rang înalt a declarat pentru revista "Le Point" că serviciile secrete pakistaneze (Inter-Services Intelligence, ISI) se află în spatele atentatului din 27 decembrie 2007. Un înalt fost responsabil al armatei estimează însă că fundamentaliştii s-au infiltrat atât de adânc în serviciile secrete, încât nu se mai ştie cine pe cine manipulează, mai ales în cazul celor două celule din Afganistan şi Caşmir ale ISI. Chiar dacă asasinii nu au fost descoperiţi, multe femei din toate zonele societăţii au hotărât să-i continue lupta.


Femei din toate domeniile luptă împotriva prejudecăţilor


Deputata Fauzia Wahab vrea să apere cauza femeilor de la tribuna parlamentului. Nilofar Bakhtiar, fost ministru (pe capul căreia fundamentaliştii au pus preţ), luptă pentru cauza acestora cu ajutorul unui ONG. Profesoara Shagufta Rauf educă tinerele generaţii într-o şcoală-model. Avocata Nahida Elahi şi poliţista Nighat Hayder apără victimele violenţelor conjugale. Moartea înaintaşei lor nu le-a făcut decât să lupte cu mai multă încrăncenare impotriva prejudecăţilor. Există însă şi femei care se pronunţă împotriva idealurilor de emancipare susţinute de Benazir, cum ar fi senatoarea Kousar Firdous.

Există şi reversul medaliei

Chiar dacă CV-ul o recomandă drept o femeie modernă, Kousar Firdous este o militantă islamistă convinsă. De profesie medic şi membră a Senatului, ea se numără printre păstrătoarele tradiţiei şi poartă chadorul (văl lung - n.r.). "Trebuie să înlăturăm corupţii şi dictatorii", clamează senatoarea, care conduce aripa feminină a partidului Jamaat-e-Islami şi este la originea a cinci legi destinate femeilor.

"Când vom institui Sharia, Pakistanul va fi un exemplu pentru toţi musulmanii din lume", spune ea. Strategia partidului Jamaat-e-Islami se sprijină pe tinerii educaţi în madrasas (şcoli religioase). Kousar a apărat atentatele sinucigaşe de la tribuna parlamentului, pe motiv că "şi evreii au recurs la ele după 1945." Partidul din care face parte are vânt din pupa.

Mai ales în provincia Peshawar. Militează pentru cenzurarea filmelor şi interzicerea muzicii în magazine. Simpatizanta islamiştilor declară liniştită: "Jamaat-e-Islami nu se grăbeşte. Mai devreme sau mai târziu, Pakistanul va fi de partea noastră".




În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite