Moştenirea lui George W. Bush pentru succesorul său: anihilarea lui Osama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinderea inamicului nr. 1 al SUA şi situaţia din Afganistan sunt doar două dintre problemele pe care va trebui să le rezolve viitorul locatar de la Casa Albă La şapte ani de la

Prinderea inamicului nr. 1 al SUA şi situaţia din Afganistan sunt doar două dintre problemele pe care va trebui să le rezolve viitorul locatar de la Casa Albă

La şapte ani de la atacurile de la World Trade Center, Afganistanul a redevenit principala preocupare în lupta împotriva terorismului, în contextul regrupării talibanilor în zonele tribale din Pakistan.

La mai puţin de două luni după atentatul terorist de la 11 septembrie 2001, Statele Unite şi aliaţii săi au invadat Afganistanul pentru a-i pedepsi pe talibanii care-l adăposteau pe Osama Bin Laden.

A venit însă războiul din Irak şi atenţia Washingtonului s-a îndreptat spre răsturnarea regimului dictatorial al lui Saddam Hussein şi instaurarea democraţiei într-un stat măcinat de tensiuni etnice şi religioase. Înainte de summitul NATO de la Bucureşti, americanii şi aliaţii europeni şi-au dat seama că Afganistanul este cea mai complicată problemă pe care o au de rezolvat.

După şapte ani, Bin Laden este încă de negăsit, talibanii s-au regrupat, mai ales în sudul ţării şi la graniţa cu Pakistanul, iar guvernul de la Kabul şi preşedintele Hamid Karzai încearcă din răsputeri să îşi păstreze o autoritate şi aşa fragilă. Bush Jr. nu mai poate face prea multe pentru a-l prinde pe "inamicul nr. 1 al Americii.

La 20 ianuarie 2009, el îi va lăsa moştenire această sarcină viitorului locatar al Casei Albe. Al cărui nume îl vom afla peste mai puţin de două luni.

Afganistanul, mai important ca Irakul

Candidatul democrat Barack Obama este de părere că războiul din Irak a distras atenţia SUA de la Afganistan. "Una dintre cele mai mari greşeli strategice pe care le-am făcut după 11 septembrie a fost faptul că nu ne-am terminat treaba în Afganistan", a declarat recent senatorul de Illinois.

În discursul susţinut la Convenţia Partidului Democrat de la Denver, Obama a declarat: "Când McCain îşi întorcea privirea spre Irak chiar după 11 septembrie, m-am ridicat şi m-am opus războiului, ştiind că el ne va face să pierdem din vedere adevăratele pericole". Atacându-l încă o dată pe rivalul său republican, Barack Obama a precizat că a fost sceptic faţă de strategia din Afganistan.

"Am cerut mai multe resurse şi soldaţi pentru încheierea luptei cu adevăraţii terorişti care ne-au atacat la 11 septembrie şi am fost clar că trebuie să-l eliminăm pe Bin Laden şi pe adjuncţii săi, dacă i-am avea în vizor", mai adăuga candidatul democrat.

Dacă va câştiga pe 4 noiembrie, el intenţionează să trimită cel puţin două brigăzi de luptă în Afganistan. Intenţiile sale coincid cu părerile majorităţii experţilor, care văd necesară o redislocare a trupelor americane din Irak în Afganistan. Şi John McCain se situează pe o poziţie similară. "Comandanţii noştri din Afganistan spun că au nevoie de cel puţin trei brigăzi suplimentare (...) şi ei trebuie să le obţină".

McCain ştie cum să-l prindă

Candidatul republican John McCain a declarat, recent, că îl va prinde pe Osama Bin Laden, dacă va fi ales.

"Preşedintele Clinton a avut mai multe ocazii de a pune mâna pe el. Ştiu cum să îl prind şi o voi face", a precizat senatorul de Arizona, într-un interviu acordat postului de televiziune ABC. Detalii s-a ferit să ofere, preferând să-l atace pe Obama, care nu ştie "cum funcţionează lumea şi cum acţionează forţele militare". Aceasta în schimb a luat peste picior declaraţia veteranului din Vietnam.

"Lui McCain îi place să spună că îl va urmări pe Osama până la porţile iadului. Nu va ajunge însă nici până în grota în care se ascunde aceasta", a declarat candidatul afro-american.

Împreună la Ground Zero

John McCain şi Barack Obama au anunţat, printr-un comunicat comun, că vor comemora împreună împlinirea a şapte ani de la atentatele din 11 septembrie. Ziua de mâine va marca "un armistiţiu scurt" în lupta dură
dintre cei doi.

"În 11 septembrie ne-am unit cu toţii - nu ca democraţi sau republicani - ci ca americani (…) Joi vom lăsa politica deoparte şi ne vom reuni pentru a găsi această unitate, pentru a onora memoria fiecărui american care şi-a pierdut viaţa şi pentru a ne exprima durerea alături de familiile şi prietenii victimelor", se arată în comunicatul lor. John McCain şi Barack Obama vor fi însoţiţi şi de fostul preşedinte Bill Clinton, care va susţine un discurs privind ameninţările la adresa securităţii naţionale.

Briefinguri cu serviciile secrete

Săptămâna trecută, Barack Obama a participat la primul său briefing cu serviciile secrete americane, în calitate de candidat democrat la alegerile prezidenţiale, iar agenţiile de informaţii se pregătesc să discute şi cu rivalul său republican, John McCain.

Briefingul a fost susţinut de directorul serviciilor de informaţii, Michael McConnell, care îl informează, în mod normal, pe preşedintele George W. Bush şase zile pe săptămână. Serviciile secrete americane au început să reanalizeze şi să actualizeze rapoartele privind diferite zone ale lumii pentru viitorul preşedinte american.

Agenţiile vor trebui să încheie acest proces până în 21 ianuarie, a doua zi după învestitura noului preşedinte. În ultimii ani, administraţia Bush a cerut informaţii actualizate numai din zonele foarte dinamice, ca Irakul sau Afganistanul. Sintezele ample privind Africa, Asia de Sud sau America Latină au fost neglijate, dar sunt realizate în prezent, a precizat un oficial.

Lansare video a Al-Qaida

Reţeaua Al-Qaida a lansat o casetă video pentru a marca a şaptea aniversare a atentatelor din SUA. Într-o înregistrare de 90 de minute, obţinută de postul de televiziune "Al-Jazeera", numărul doi al organizaţiei, Ayman al-Zawahiri, a denunţat Iranul şi ameninţările la adresa islamului.

Experţii apreciază că materialul a fost filmat la sfârşitul lunii august, întrucât Zawahiri se referă la conflictul din Osetia de Sud şi la demisia preşedintelui pakistanez Pervez Musharraf.

Patru luni pentru a-l prinde pe Bin Laden

Preşedintele american George W. Bush mai are aproximativ patru luni pentru a-şi respecta promisiunea veche de şapte ani de a-l captura pe Osama Bin Laden "mort sau viu", înainte să predea ştafeta succesorului său.
Capturarea liderului Al-Qaida ar permite fără îndoială liderului de la Casa Albă, care se luptă cu recorduri de nepopularitate, să îşi recâştige o parte din sprijinul imens pe care îl avea după atentatele din 11 septembrie.

Dar dacă Osama va fi în libertate şi după 20 ianuarie 2009, el va fi considerat unul dintre marile eşecuri ale preşedinţiei lui Bush. Casa Albă dă asigurări că Bin Laden este în continuare căutat şi că Bush este informat constant în această privinţă.

Preşedintele neagă însă că şi-a intensificat eforturile pe final de mandat, pentru a se asigura că nu lasă altcuiva sarcina de a-l prinde pe cel considerat autorul atentatelor de la 11 septembrie.

Mort sau viu

"Am văzut titluri de ziare că am ordonat un efort deosebit pentru a-l găsi pe Osama Bin Laden. Un pic de exagerare jurnalistică. Pentru că, până la urmă, facem acest lucru permanent după 11 septembrie", declara el în iunie postului britanic de televiziune Sky News.

Bush a făcut faimoasa promisiune de a-l prinde pe Osama Bin Laden "mort sau viu" la şase zile după comiterea celor mai grave atentate teroriste din istoria americană. Întrebat dacă îl vrea mort pe Osama, Bush a răspuns: "Vreau să se facă dreptate. În Vest, îmi amintesc, existau afişe pe care scria "Căutat, mort sau viu".

Acum, George W. Bush cataloghează această declaraţie printre cele "nefericite" pe care le-a făcut de-a lungul celor două mandate. Chiar soţia sa Laura a criticat voalat invocarea justiţiei din Vestul sălbatic. "Nu vorbea serios", a spus ea la un moment dat.

"În realitate, nu mă preocupă atât de mult" Bin Laden, spunea Bush încă din martie 2002, având în minte războiul din Irak, lansat un an mai târziu.

În ianuarie 2008, Bush păruse să se împace cu gândul că alt preşedinte îl va prinde pe inamicul numărul unu al americanilor. "Un preşedinte sau altul va reuşi", declara el postului de televiziune Fox News.

Adversarii săi îl acuză că a deturnat pentru un război nejustificat în Irak resursele care ar fi putut folosi pentru stabilizarea Afganistanului, dar şi pentru prinderea liderului Al-Qaida.

Lupt pentru a muri ca un martir şi pentru a merge în ceruri unde îl voi întâlni pe Dumnezeu
Osama Bin Laden


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite