Moscova tratează ONG-urile ca pe spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de fonduri din străinătate urmează să fie catalogate drept „agenţi străini“ şi vor fi nevoite să se supună unor noi rigori.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a revenit la Kremlin în luna mai, a acuzat Departamentul american de Stat şi alte guverne occidentale că au finanţat protestele faţă de regimul de la Moscova, care au luat amploare anul trecut, în decembrie, după alegerile legislative câştigate de partidul său, Rusia Unită. Acum, un proiect de lege ce introduce verificări la sânge ale organizaţiilor neguvernamentale din Rusia care beneficiază de finanţare externă agită spiritele.

Noul act normativ, care a fost trimis Parlamentului săptămâna trecută, obligă ONG-urile în cauză să se identifice drept „agenţi străini". Printre iniţiatorii proiectului se numără Aleksandr Sidiakin, din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, cunoscut şi ca autorul introducerii amenzilor usturătoare pentru manifestaţiile opoziţiei antiregim.

Obligaţiile „agenţilor străini"

Aleksandr Sidiakin susţine că „amendamentele la legea privind organizaţiile necomerciale, care atribuie statutul de agent străin organizaţiilor ce beneficiază de sprijin financiar din afara ţării, nu interzic activitatea lor şi nici nu le încalcă drepturile". Potrivit lui, scopul proiectului de lege este numai să asigure transparenţa activităţii lor. Conform prevederilor, organizaţiile catalogate drept „agenţi străini" vor fi incluse într-un registru special, vor fi obligate să publice, la fiecare jumătate de an, un raport complet asupra activităţii desfăşurate în domeniul în care activează şi vor fi supuse unui audit financiar anual.

Materialele distribuite de aceste ONG-uri în mass-media vor fi marcate ca fiind difuzate de organizaţii „agenţi străini" pe teritoriul Federaţiei Ruse. De asemenea, angajaţii acestor organizaţii care nu înregistrează corect statutul ONG-urilor vor risca până la patru ani de închisoare sau amenzi usturătoare, notează „The Daily Telegraph". Analiştii sunt de părere că noua lege va trece până la sfârşitul acestei luni, când parlamentarii vor intra în vacanţă.

Reacţii puternice

„Este un alt atac la adresa ONG-urilor din Rusia", a afirmat Anna Sevortian, care conduce biroul de la Moscova al organizaţiei Human Rights Watch. „Înrăutăţeşte climatul pentru noi. Suntem îngrijoraţi în special de faptul că ONG-urile care primesc finanţare externă vor fi obligate să se autodenunţe şi să se stigmatizeze singure, afirmând că sunt agenţi străini, care, în Rusia, sunt văzuţi drept spioni care acţionează împotriva guvernului. Aceste cerinţe amintesc de anii '30", a adăugat aceasta.

La rândul lor, observatorii afirmă că Moscova încearcă în acest fel să restrângă şi mai mult activitatea ONG-urilor străine, care denunţă tot mai des încălcările drepturilor omului în Rusia. În plus, noul proiect de lege a fost elaborat în contextul în care opoziţia rusă începe să strângă rândurile împotriva actualului regim al preşedintelui Vladimir Putin.

„Începutul sfârşitului"

Cu toate acestea, activista pentru drepturile omului Liudmila Alexeieva, considerată „bunica mişcărilor pentru drepturile omului din Rusia", consideră că măsurile luate împotriva protestatarilor nu vor zdruncina opoziţia.

„Este începutul sfârşitului. Cred că el (Putin) mai are doi ani (la putere)", a declarat Alexeieva pentru Reuters. Activista, în vârstă de 84 de ani, a povestit că în noiembrie 2002, când l-a cunoscut pe Vladimir Putin, a fost impresionată de deschiderea lui faţă de cei care militau pentru drepturile omului. În 2006, când l-a întâlnit din nou, în contextul în care popularitatea lui era în creştere ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice, Vladimir Putin nu mai era dispus să asculte. „Era un om schimbat, o caricatură a propriei sale persoane. Am privit o dată şi am vrut să ies din încăpere", a povestit Liudmila Alexeieva, care a lansat autorităţilor provocări în materie de drepturile omului încă din anii '60, de la începutul disidenţei sovietice.

„Putin a ajuns să creadă că toată lumea vrea ca el să rămână la putere... Nu înţelege. E ceva teribil să ai puterea. Puţini oameni reuşesc să se descurce", este de părere activista pentru drepturile omului. Săptămâna trecută, Alexeieva, care făcea parte din Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului, şi-a înaintat demisia din acest for, afirmând că amestecul Krem­linului în ceea ce priveşte numirea noilor membri face ca munca depusă de ea să devină inutilă.

"Amendamentele la legea privind organizaţiile necomerciale nu interzic activitatea lor şi nici nu le încalcă drepturile.''
Aleksandr Sidiakin iniţiator al legii

"Suntem îngrijoraţi în special de faptul că ONG-urile care primesc finanţare externă vor fi obligate să se autodenunţe şi să se stigmatizeze singure.''
Anna Sevortian membră  a Human Rights Watch

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite