Moscova reacţionează la „semnătura“ României pe scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia cere garanţii că viitorul scut antirachetă al NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei.

Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă semnat marţi de Statele Unite şi România subliniază necesitatea garanţiilor că viitorul scut antirachetă al NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, se arată într-un comunicat al Ministerul rus de Externe, citat de agenţia RIA Novosti.

„Acest eveniment face şi mai actuală necesitatea de a obţine din partea Statelor Unite şi a NATO garanţii constrângătoare care să ateste că sistemele antirachetă pe care urmează să le amplaseze în Europa nu vor fi îndreptate împotriva forţelor strategice nucleare ruse. Este de asemenea necesar să însărcinăm Consiliul Rusia-NATO să conceapă decizii concrete privind obiectivele şi arhitectura scutului antirachetă în curs de implantare în regiune", se spune documentul MAE rus.

„Noul acord româno-american privind amplasarea unor baterii antirachetă SM-3 şi a sistemului Aegis la fosta bază aeriană română de la Deveselu şi decizia recentă a autorităţilor de la Ankara de a găzdui un radar american de alertă avansată AN/TPY-2 dovedesc că SUA îşi pun rapid în aplicare proiectul de scut antirachetă în Europa şi aceasta pe fondul absenţei progreselor în discuţiile Rusia-NATO şi Rusia-SUA privind apărarea antirachetă", mai precizează MAE rus.

Moscova a remarcat, de asemenea, absenţa progreselor în discuţiile Rusiei cu SUA şi NATO privind crearea unui sistem antirachetă comun în Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite