Moscova dă cu tifla Moldovei în războiul vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia îşi deschide piaţa numai pentru producătorii din Transnistria Desele întâlniri pe care le-a avut în ultima vreme preşedintele Vladimir Voronin cu omologul său rus, Vladimir

Rusia îşi deschide piaţa numai pentru producătorii din Transnistria

Desele întâlniri pe care le-a avut în ultima vreme preşedintele Vladimir Voronin cu omologul său rus, Vladimir Putin, nu au adus rezultate concrete pentru producătorii de vinuri din Republica Moldova. Moscova a anunţat că numai două companii din Transnistria şi alte trei deţinute de oameni de afaceri ruşi vor putea exporta vinuri în Rusia.

Serviciul sanitar al Rusiei a eliberat actele necesare pentru reluarea exportului de vinuri din Republica Moldova, însă numai pentru cinci companii producătoare. Două dintre ele sunt din regiunea separatistă Transnistria, iar celelalte trei aparţin unor oameni de afaceri din Rusia. Decizia a fost luată la numai o lună după ce preşedintele Putin l-a asigurat pe omologul său de la Chişinău că Rusia va pune capăt împovărătorului embargo asupra vinului instituit în martie 2006.

Promisiunile liderului de la Kremlin nu l-au convins însă pe Ghennadi Onişcenko, şeful serviciului sanitar din Rusia. Acesta a afirmat că vinurile din Republica Moldova ar putea reveni pe piaţa rusă numai după ce vor fi verificate de serviciul sanitar de la Moscova.

La rândul său, Pavel Şapkin, preşedintele Asociaţiei naţionale a alcoolului din Rusia, a precizat că produsele de la Chişinău vor trebui să lase din preţ pentru a-şi relua locul în magazinele din Moscova. Pentru autorităţile de la Chişinău, reluarea exporturilor de vinuri în Rusia este foarte importantă, interdicţia impusă de Moscova reprezentând o lovitură grea pentru economia Republicii Moldova.

Voronin iese la atac

Decizia de a permite doar câtorva companii să exporte vinuri în Rusia a nemulţumit autorităţile de la Chişinău. Preşedintele Vladimir Voronin a reacţionat cu duritate. "Nu voi accepta niciodată ca cineva să ne impună numărul de companii şi companiile care ar avea dreptul să exporte produse vinicole din Republica Moldova în Rusia", a declarat Voronin.

Liderul de la Chişinău a afirmat că, în spatele deciziei de a permite doar celor cinci companii să-şi exporte vinurile, s-ar ascunde interesele oculte ale unor persoane influente de la Chişinău şi Moscova. Astfel, sub acoperirea companiilor respective, pentru un anumit comision, în Rusia ar urma să fie exportate şi vinurile altor producători. Preşedintele Voronin a mai spus că asemenea decizii contravin normelor de comerţ internaţional. "UE nu ne pune astfel de condiţii.

Normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului nu prevăd deloc asemenea condiţii şi Rusia, care tinde să fie membră a OMC, nu trebuie să facă acest lucru", a precizat el.

Kremlinul face jocurile

Noile divergenţe privind ridicarea embargoului la vinurile moldoveneşti au loc pe fondul numeroaselor vizite făcute la Chişinău de secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate din Federaţia Rusă, Iuri Zubakov. Presa de la Chişinău a dezvăluit că acesta ar fi negociat direct cu Voronin o soluţie a problemei transnistrene, fără ca ceilalţi participanţi la procesul de reglementare a situaţiei să aibă habar. Potrivit prezumtivului acord, Transnistria urma să revină, cu un statut special, în cadrul Republicii Moldova, Rusia şi-ar fi permanentizat prezenţa militară în Transnistria, iar Republica Moldova s-ar fi întors în "clubul furnizorilor de vinuri pentru Rusia".

Moscova şi-a făcut cunoscute intenţiile încă din toamna anului trecut, la summitul CSI de la Minsk. Putin şi Voronin au convenit atunci asupra condiţiilor ridicării embargoului rusesc la vinurile moldoveneşti.

Blocada otrăvită

Federaţia Rusă a stopat importul de vinuri din Republica Moldova şi Georgia în martie 2006. Serviciul sanitar al Rusiei a dispus suspendarea, pe un termen nelimitat, pe motiv că vinurile ar fi de calitate proastă şi chiar nocive. Exportatorii au afirmat că măsura a reprezentat un gest de represalii cu caracter politic, având legătură cu conflictul transnistrean.

Motivele reale pentru care Rusia a stopat importul de vin din Republica Moldova au fost însă legate de introducerea noului regim vamal pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Acest regim, introdus pe 3 martie, prevedea că Transnistria nu mai poate exporta mărfuri în sau prin Ucraina decât cu autorizaţia vamei de la Chişinău, nu şi a celei de la Tiraspol.

Înainte de impunerea blocadei de către Rusia, Republica Moldova a exportat vinuri în valoare de peste 300 milioane de dolari, din care 80 la sută erau destinate pieţei ruseşti. Războiul vinului a fost doar una dintre metodele inventate de Rusia pentru a-şi domina vecinii. În aceeaşi categorie s-a înscris războiul gazului, care a lăsat Ucraina fără combustibili în toiul iernii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite