Moscova strânge cu uşa Chişinăul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii sunt dispuşi să facă orice compromis pentru a convinge Rusia să nu le mai scumpească energia Premierul moldovean Vasile Tarlev s-a aflat, ieri, la Moscova, pentru a discuta cu

Moldovenii sunt dispuşi să facă orice compromis pentru a convinge Rusia să nu le mai scumpească energia

Premierul moldovean Vasile Tarlev s-a aflat, ieri, la Moscova, pentru a discuta cu omologul său rus, Viktor Zubkov, viitoarea colaborare economică şi comercială dintre Republica Moldova şi Rusia, dar şi probleme de ordin economic ce ţin de Transnistria.

Premierul Viktor Zubkov a declarat că Rusia doreşte să semneze un nou program de colaborare economică cu Republica Moldova până în anul 2020. "Programul anterior expiră în acest an şi, dacă partea moldoveană este de acord, noi vom da indicaţiile corespunzătoare departamentelor de resort pentru un nou program privind viitoarea colaborare", a declarat premierul rus la începutul convorbirilor interguvernamentale ruso-moldovene, potrivit agenţiei Itar-Tass.

Partea rusă a abordat şi probleme legate de deschiderea în Moldova a unor filiale ale instituţiilor de învăţământ ruse. În schimb, Rusia este pregătită să extindă lista întreprinderilor moldovene care pot livra vinuri în Federaţie.

Cei doi premieri au abordat şi subiectul Transnistria, dar probleme de ordin economic, aspectul politic al problemei transnistrene urmând a fi discutat în cadrul întâlnirii de mâine dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Vladimir Voronin, cu ocazia summitului CSI de la Moscova.

Frate, frate, dar gazul e pe bani

Rusia şi-a anunţat intenţia de a majora substanţial preţul la gazele naturale livrate Republicii Moldova, chiar în ajunul vizitei la Moscova a premierului Tarlev. Până la sfârşitul anului 2008, gazele ruseşti livrate de Gazprom ar urma să se scumpească cu peste 37 dolari la mia de metri cubi. Potrivit datelor Gazprom, în prezent Republica Moldova plăteşte 187,8 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, urmând ca, în semestrul al doilea al anului, preţul să urce până la 210 dolari, iar la sfârşitul anului să ajungă la 225,4 dolari.

Gazprom a livrat în anul 2007 Republicii Moldova 2,7 miliarde metri cubi de gaze, jumătate din cantitate fiind destinată Transnistriei.

Datoriile întreprinderii Moldova-Gaz la 1 ianuarie 2008 faţă de furnizorul rus au fost de aproape 208 milioane dolari, în timp ce datoriile Transnistriei se ridică la aproape 1,7 miliarde dolari. Ca o concesie, gigantul gazier rus a decis să nu calculeze penalităţi pentru întârzierea plăţilor pentru anii 2005-2007.

Partea rusă este chiar dispusă să şteargă această datorie, dacă primeşte în schimb reţelele electrice de distribuţie din nordul Republicii Moldova, aflate în proprietatea statului, şi cele trei centrale electrice din Chişinău şi Bălţi. Tarlev a invitat Gazprom să participe la extracţia de petrol şi gaze în Republica Moldova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite