Moscova, atrasă în conflictul turco-sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Siria au cerut explicaţii Turciei ieri, după ce Ankara a interceptat, miercuri seara, un avion de linie sirian care zbura între Moscova şi Damasc. Aparatul, un Airbus A-320, a fost escortat de două avioane F4 ale armatei turce şi forţat să aterizeze la Ankara pentru un control de securitate.

Autorităţile turce susţin că au confiscat o încărcătură suspectă şi că ar fi vorba despre părţi de rachete. Rusia susţine că avionul nu avea niciun fel de arme la bord.

„Nu existau nici arme şi nici componente pentru armament la bordul avionului", a delarat un oficial rus, sub protecţia anonimatului.

„Dacă ar fi trebuit să fie livrate Siriei echipamente militare sau armament, acest lucru s-ar fi efectuat în mod legal, şi nu pe cale ilegală, cu atât mai mult cu cât la bordul avionului se aflau civili", a adăugat oficialul rus.

El a notat că Moscova, un aliat tradiţional al Damascului, nu a suspendat cooperarea militară cu Siria.
Avionul a primit ieri aprobarea Ankarei pentru a-şi relua zborul cu cei 35 de pasageri la bord, dintre care 17 ruşi.

Infografie Siria-Turcia

Dă click pe imagine pentru a se mări

Rusia susţine că autorităţile turce au „pus în pericol" pasagerii ruşi, în timp ce Siria acuză Turcia că a agresat membrii echipajului.

„Autorităţile turce au refuzat să le permită diplomaţilor ruşi să viziteze pasagerii, care au rămas opt ore reţinuţi în aeroport", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, care acuză Ankara că a încălcat convenţia consulară bilaterală.

Directorul companiei Syrian Air, Abdel Latif, a declarat că avioanele militare turce au obligat avionul sirian să aterizeze fără ca pilotul să fi fost avertizat, argumentând că era o inspecţie. „S-ar fi putut produce un accident când s-au apropiat avioanele militare", a spus el.

PUTIN ŞI-A AMÂNAT VIZITA LA ANKARA

Vizita preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Turcia, care ar fi trebuit să aibă loc luni, 15 octombrie, a fost amânată pe termen nedefinit, după acest incident.

Pe agenda vizitei se află realizarea proiectului South Stream şi conflictul dintre Turcia şi Siria. Purtătorul de cuvânt al liderului rus a menţionat că vizita preşedintelui rus nu a fost anulată şi că va avea loc mai târziu. ;

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite