Moscova îşi arată muşchii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin ar putea candida din nou la preşedinţie în 2012 Zboruri militare în apropiere de spaţiul aerian al Norvegiei şi Marii Britanii, demonstraţii de bombe şi noi rachete… Moscova

Putin ar putea candida din nou la preşedinţie în 2012

Zboruri militare în apropiere de spaţiul aerian al Norvegiei şi Marii Britanii, demonstraţii de bombe şi noi rachete… Moscova caută să sfideze Europa şi SUA, ca în timpul Războiului Rece, scrie "Le Figaro". În afara acestor demonstraţii de forţă menite să "restaureze statutul de superputere" al Rusiei, liderul de la Kremlin se preocupă şi de asigurarea viitorului ţării sale. El nu a exclus să candideze din nou pentru cea mai înaltă funcţie din stat, în 2012. Până atunci, spune că nu vrea să aibă un succesor slab.

Rusia lui Putin îşi arată muşchii. La scurt timp după numirea unui nou premier, preşedintele rus a orchestrat vineri o altă demonstraţie de forţă. Mesajul s-a adresat în special occidentalilor. Pentru a doua oară, în cinsprezece zile, bombardiere ruseşti au zburat foarte aproape de spaţiile aeriene ale Marii Britanii şi Norvegiei, ceea ce a făcut ca forţele lor aeriene să intre în alertă.

Avioanele s-au îndreptat mai întâi spre coastele norvegiene şi apoi spre nordul Scoţiei. Dar n-au pătruns în spaţiile aeriene ale acestora. În schimb, spaţiul aerian finlandez a fost pentru scurt timp violat, vineri dimineaţă, de către un avion de transport militar Iliuşin 76, a anunţat ministerul finlandez al Apărării.

"În fiecare săptămână, există o nouă demonstraţie de bombă sau de rachetă nouă", observă Aleksandr Golts, redactor-şef al publicaţiei online "Ejednevni Jurnal", bun cunoscător al problemelor militare. El susţine că demonstraţiile de forţă "răspund mai ales unor mize ale politicii interne". Oricare ar fi în final succesorul susţinut de Putin, "una din temele campaniei prezidenţiale va fi restaurarea superputerii ruse", mai spune Golts.

Cinci persoane în cursa pentru preşedinţia Rusiei

Vladimir Putin nu a exclus, vineri, posibilitatea unei noi candidaturi la preşedinţie, precizând însă că este "prea devreme" pentru a se gândi la acest lucru, a declarat politologul Oksana Antonenko, după ce a participat la o reuniune cu liderul de la Kremlin. Rusia va avea alegeri prezidenţiale în martie 2008, la care Putin nu se va prezenta, deoarece Constituţia nu-i permite trei mandate consecutive, scrie "El Mundo".

Preşedintele rus "a repetat de mai multe ori că nu doreşte să aibă un succesor slab", a mai spus politologul mai sus citat. Liderul de la Kremlin a precizat că cinci persoane ar fi în cursa pentru preşedinţia Rusiei, dar nu le-a dat numele. L-a lăudat pe actualul premier, Viktor Zubkov, amintind că în perioada sovietică a fost trimis într-un colhoz pe cale de dispariţie pe care l-a transformat într-unul din cele mai bune din URSS.

Potrivit unui analist apropiat Kremlinului, Serghei Markov, pretendenţii la funcţia prezidenţială, în afară de Zubkov, ar fi: prim vicepremierii în exerciţiu, Serghei Ivanov şi Dmitri Medvedev, vicepremierul Sergei Narişkin şi preşedintele Căilor Ferate, Vladimir Iakunin.

Opriţi absurda solidaritate şi susţineţi-ne!

Preşedintele Putin a cerut vineri Occidentului să oprească "absurda solidaritate atlantică", dacă vrea să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, scrie "Times". El a acuzat America şi alte ţări ale UE că au păstrat atitudini depăşite de pe vremea Războiului Rece care duc la neîncredere, mai ales în domenii ca securitatea energiei şi comerţ. De asemenea, el a avertizat Occidentul să nu mai dea lecţii de democraţie Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite