Morţi şi răniţi în Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul militar a tras focuri de armă şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea . Cel puţin un protestatar a fost împuşcat mortal, în operaţiunile de reprimare a protestelor

Guvernul militar a tras focuri de armă şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea .

Cel puţin un protestatar a fost împuşcat mortal, în operaţiunile de reprimare a protestelor din Myanmar, potrivit agenţiilor de presă. Organizaţiile de opoziţie precizează că numărul morţilor ar fi mai mare, ajungând până la cinci, potrivit organizaţiei Vocea Democrată a Birmaniei, cu sediul la Oslo, citată de CNN. Până la 300 de călugări au fost târâţi în dube de către poliţişti.

Soldaţii au tras focuri de avertisment pe deasupra mulţimii, determinând protestatarii să fugă în toate părţile căutând adăpost, spun martorii oculari. O persoană a fost ucisă şi cinci rănite, potrivit unei surse spitaliceşti citată de Reuters, însă nu se ştie dacă printre victime se află şi călugări. Potrivit Reuters, cel puţin doi martori au văzut un călugăr plin de sânge fiind transportat pe targă, însă nu au putut preciza dacă era viu sau mort.

Circa 300 de călugări au fost arestaţi, iar unii dintre ei au fost bătuţi şi târâţi în dube de către poliţişti. "Este un concurs de voinţă între singurele două instituţii ale ţării care au puterea de a mobiliza populaţia: biserica şi armata. Una va trebui să cedeze. Dacă folosesc violenţa împotriva călugărilor, militarii riscă o explozie de furie a populaţiei", a declarat un fost oficial bancar în Myanmar.

Mulţi dintre călugări purtau măşti chirurgicale pentru a se proteja de gazele lacrimogene, spun martorii. Numărul lor a fost însă mai mic ieri decât luni şi marţi, când forţele de ordine nu aveau o prezenţă vizibilă în oraş. Protestele au început cu circa o lună în urmă, după ce guvernul a ridicat preţul combustibililor, dar au devenit o mişcare de masă împotriva opresiunii şi a dificultăţilor economice care trenează de câteva decenii.

În Rangoon şi în al doilea oraş al ţării, Mandalay, au fost impuse restricţii de circulaţie. Premierul britanic Gordon Brown a cerut ieri o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU pe tema protestelor din Myanmar, spunând că nu trebuie ca puterile mondiale să închidă ochii la încălcarea drepturilor omului. Liderii prezenţi la ONU au făcut apel la guvernul militar să se abţină de la forţă.

Internetul a învins cenzura

Masacrul din 1988, când guvernul birmanez a ucis circa 3.000 de protestatari, s-a desfăşurat departe de ochii lumii, în era preinternet, când ţara era izolată. Acum însă, protestele se desfăşoară sub ochii comunităţii internaţionale, datorită tehnologiei moderne, iar înregistrările video pot fi urmărite pe YouTube.

"Chiar dacă este ilegal, studenţii şi chiar călugării folosesc telefoane mobile şi camere digitale şi ne trimit imagini", a declarat un editor al publicaţiei "Mandalay Gazette" din California, care susţine că a primit zeci de e-mailuri din Myanmar. Organiaţia "Reporteri fără Frontiere" a numit Myanmarul un "paradis al cenzurii" şi a clasificat regimul militar drept unul dintre cele mai restrictive pentru libertatea presei.

Guvern discret, cu gust pentru lux

Actualul regim militar socialist a venit la putere în 1962, printr-o lovitură de stat a armatei, abolind democraţia. Proteste populare au fost reprimate violent în 1974, iar apoi în 1988, când a fost nevoie de decretarea Legii marţiale. În 1990, guvernul a organizat alegeri libere pentru prima dată în 30 de ani, dar a anulat rezultatele în urma succesului opoziţiei.

Guvernul militar este condus, din 1992, de generalul Than Shwe, care are o prezenţă discretă, vorbind rar cu presa. Când a împlinit 60 de ani, vârsta obligatorie pentru pensionare, el a schimbat pur şi simplu legea, sugerând că va rămâne la putere tot restul vieţii.

Ajuns la 73 de ani, Shwe are o imagine de lider dur, radical şi oponent al democratizării ţării. Poporul burmez, care trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi, a putut vedea pe internet, anul trecut, poze de la nunta luxoasă a fiicei sale, cadourile ridicându-se la peste 50 de milioane de USD.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite