Moment istoric pentru Iran şi Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad vizitează Bagdadul, într-un gest ce se vrea "un nou capitol" în relaţiile celor două ţări Mahmoud Ahmadinejad a început ieri o vizită istorică la

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad vizitează Bagdadul, într-un gest ce se vrea "un nou capitol" în relaţiile celor două ţări

Mahmoud Ahmadinejad a început ieri o vizită istorică la Bagdad, prima efectuată vreodată de un preşedinte iranian în Irak. Momentul marchează şi competiţia între Teheran şi Washington pentru influenţa asupra guvernului şiit de la Bagdad.

Relaţiile celor două ţări, aflate în rivalitate în vremea guvernului sunnit al lui Saddam Hussein, au intrat într-un proces de normalizare. Vizita de două zile marchează susţinerea pe care o arată Iranul guvernului în majoritate şiit de la Bagdad. Ahmadinejad a avut întrevederi cu preşedintele irakian Jalal Talabani şi cu premierul irakian Nouri al Maliki.

El a declarat că "vizita este un nou început în relaţiile dintre Iran şI Irak". "Cele două ţări sunt decise să întărească relaţiile politice, economice şi culturale. Un Irak unit, puternic şi dezvoltat este în beneficiul tuturor ţărilor din regiune", a spus preşedintele iranian. Vizita se desfăşoară însă pe fondul eforturilor SUA de a diminua influenţa guvernului iranian asupraBagdadului.

Vizita s-a desfăşurat fără măsurile drastice de securitate luate de obicei pentru liderii care vizitează capitala irakiană. Transportul de la aeroport către centrul Bagdadului s-a făcut într-o limuzină civilă, şi nu într-o maşină militară blindată sau într-un elicopter. Forţele americane nu sunt implicate în securizarea vizitei.

Bagdadul, între Washington şi Teheran

SUA acuză Iranul de faptul că sprijină militanţii şiiţi din Irak, inclusiv prin furnizarea de bombe sofisticate, însă Teheranul neagă acest lucru. "Nu este deloc nostim că cei care au o prezenţă de 160.000 de soldaţi în Irak ne acuză pe noi de interferenţă?", a spus el înainte de a pleca în Irak.

SUA şi Iranul au, de asemenea, neînţelegeri pe tema programului nuclear al Teheranului. Disputa plasează guvernul irakian la mijloc, acesta fiind aliat atât cu SUA, cât şi cu Iranul. În ciuda reconcilierii dintre Bagdad şi Teheran, unii analişti cred că, pe termen lung, cele două ţări vor deveni rivale pentru influenţa în regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite