Moldovenii vor merge fără vize în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul cetăţenilor din Republica Moldova de a călători liber în Europa poate deveni realitate peste 18 luni, afirmă guvernanţii, dar şi experţii independenţi. La 24 ianuarie, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, va aduce, oficial, la Chişinău, Planul de liberalizare a regimului de vize.

Potrivit ministrului de Externe, Iurie Leancă, negocierile privind liberalizarea regimului de vize s-au desfăşurat într-un timp-record, despre care vorbesc toţi experţii europeni. Planul de acţiuni în urma căruia moldovenii ar putea scăpa de vize a fost finalizat de Comisia Europeană la 16 decembrie.

„Este dificil de a prognoza plecarea în Europa fără vize. Totul depinde de cât de repede va fi realizat planul de acţiuni", a comentat Eugen Caras, şef adjunct al Departamentului Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Bruxelles-ul impune Republicii Moldova condiţii clare.

Transnistria nu este o piedică

Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize prevede o serie de condiţii tehnice pe care Moldova trebuie să le îndeplinească, printre care: securizarea frontierei, a actelor de identitate şi combaterea migraţiei ilegale.

„Punctele de frontieră vor trebui să fie dotate cu un anumit echipament, un anumit tip de cameră cu circuit închis. Cu alte cuvinte, vor fi metode mai performante de control. De asemenea, va fi utilizat paşaportul biometric, care dă o mai mare posibilitate de verificare a persoanelor", spune Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia pentru Politica Externă.

Potrivit specialiştilor, atractivitatea unui paşaport moldovenesc pentru locuitorii din stânga Nistrului va avea un impact favorabil pentru întreg procesul de soluţionare a problemei transnistrene. „În momentul în care cetăţenii din Republica Moldova cu paşaport biometric vor putea circula liber în spaţiul Schengen, malul drept al Nistrului va deveni mult mai atractiv pentru locuitorii din Transnistria", afirmă Eugen Caras.

Practic, specialiştii ne asigură că obţinerea dreptului de liberă circulaţie în spaţiul Schengen nu poate fi împiedicat de existenţa conflictului  transnistrean, invocând şi exemplul Serbiei şi Kosovo.

Invazia moldovenilor în UE, un mit

În cazul în care Republica Moldova va obţine libera circulaţie în UE, moldovenii care lucrează în UE vor fi mult mai uşor de controlat. „Persoanele care au vrut să plece în străinătate au făcut acest lucru. În Moldova au rămas cei care nu pot sau nu-şi doresc să plece peste hotare", explică Radu Vrabie, expert APE.

Obţinerea de liberă circulaţie în spaţiul Schengen va normaliza fenomenul migraţiei, mai spun specialiştii. „Moldovenii vor pleca în UE doar legal, vor evita căile ilegale şi infracţiunile. Liberalizarea regimului de vize ar putea controla fluxul de emigranţi în UE", adaugă Radu Vrabie.

"Existenţa problemei transnistrene nu este un impediment pentru a ne mişca în dialogul de vize."
Eugen Caras
specialist Ministerul Afacerilor Externe din Moldova

Paşapoarte biometrice

Liberalizarea regimului de vize va permite cetăţenilor Republicii Moldova să circule fără vize în spaţiul Schengen în baza paşapoartelor biometrice pentru un sejur de scurtă durată, de maximum 90 de zile.

La muncă în străinătate, cu permis

„Acest regim liberalizat de vize nu va permite angajarea în câmpul muncii în ţările din spaţiul Schengen", explică Eugen Caras, şef adjunct al Departamentului Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

În acelaşi timp cu Acordul de liberalizare a regimului de vize, Republica Moldova a semnat şi Acordul de readmisie, prin care s-a angajat să readucă în ţară cetăţenii aflaţi ilegal pe teritoriul statelor membre şi pe aceia care au săvârşit infracţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite