Republica Moldova se cufundă în criză?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşec Coaliţia prooccidentală de la Chişinău a întâmpinat dificultăţi să aducă suficienţi oameni la urne, ieri, pentru a valida referendumul privind alegerea preşedintelui prin vot direct. Boicotul comuniştilor a dat roade. Sătui de politică şi puţin informaţi de coaliţia la putere de importanţa referendumului, moldovenii au preferat să stea acasă.

VEZI VIDEO AICI!
Datele preliminare privind rata participării cetăţenilor Republicii Moldova la vot arătau, ieri, la închiderea ediţiei, că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a pierdut bătălia, în confruntarea cu Partidul Comuniştilor, pentru alegerea preşedintelui prin vot direct şi nu de către Parlament. Coaliţia pro-occidentală, la putere, avea nevoie de doar 33 la sută din electoratul cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat, dar potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, la ora 23,00, participarea la vot era de 30,30 la sută, dar nu se contabilizaseră voturile diasporei. Liderii AIE mai aveau o speranţă aseară.

Dar cum s-a ajuns la această situaţie, când toate sondajele de săptămânile trecute arătau că referendumul va trece fără probleme? Analistul Constantin Tănase de la cotidianul „Timpul" scrie că „prima mare eroare de calcul politic al AIE a fost aceea că unii lideri ai acesteia au început să-i îngroape pe comunişti înainte de vreme, în timp ce aceştia îşi făceau profesionist meseria, lucrând individual cu electoratul lor. A doua mare greşeală a Alianţei, consideră editorialistul, a fost refuzul de a constitui un staf electoral comun. „Renunţarea la un staf comun a fost de fapt startul campaniei mizerabile a reglării de conturi între liderii Alianţei, situaţie care nicidecum nu putea servi drept imbold suplimentar pentru participarea activă la referendum", subliază Constantin Tănase. A treia gafă a fost, în opinia analistului, „credinţa naivă că odată ce toate sondajele vorbeau despre dorinţa moldovenilor de a-şi alege în mod direct preşedintele înseamnă că nu mai e cazul organizării unei campanii electorale serioase, masive şi dinamice".

Ghimpu dă vina pe cetăşeni

După aflarea ultimelor informaţii privind prezenţa la vot, preşedintele interimar al republicii Moldova a declarat că este dezamăgit şi că cetăţenii n-au înţeles că puteau pune punct crizei politice daca s-ar fi prezentat la vot. În schimb, într-o declaraţie pentru postul de televiziune Publika, preşedintele comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că, dacă referendumul nu va fi validat, partidul său este gata să accepte scăderea treptată a numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui de către Parlament: 61 de voturi pentru prima încercare, 57 pentru a doua şi 52 pentru a treia. În Legislativul de la Chişinau, Alianţa pentru Integrare Europeana deţine în prezent 53 de mandate, Partidul Comunistilor 43, şi 5 parlamentari fac parte dintr-un grup neafiliat.

Unii analiştii pun absenteismul pe seama faptului că oamenii nu prea au ştiut ce înseamnă referendum, fiind pentru prima dată când pe teritoriul ţării se organizează un plebiscit constituţional. Alţii susţin că a fost eficientă campania comuniştilor de boicotare a consultării populare, combinată cu intimidarea alegătorilor, mai ales în localităţile unde primarii sunt comunişti. „După părerea mea, Comisia Electorală Centrală şi mijloacele mass-media nu au explicat poporului ce trebuie să voteze", a declarat pentru Info-Prim Neo directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Probleme la CEC

Desfăşurarea referendumului nu a fost lipsită de incidente. Sistemul electronic al Comisiei Electorale Centrale (CEC) de colectare a datelor de la secţiile de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova a căzut, ieri-dimineaţă, iar toate datele prezentate de la deschiderea urnelor şi până spre după-amiază au fost greşite, informează Ştirea Zilei. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a pus defecţiunea pe seama faptului că pagina electronică a CEC, www.voteaza.md, a fost accesată de 180.000 de vizitatori unici.

Intervenţia transnistrenilor

Autorităţile separatiste transnistrene au blocat, ieri, desfăşurarea referendumului din localitatea Corjova.

La sate, oamenii au preferat să-şi strângă recoltele 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite