Moldova renumără voturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională de la Chişinău a admis contestaţia comuniştilor şi a dispus ca sufragiile la nivelul întregii ţări să fie numărate iar. Liderii democraţi şi liberali s-au arătat surprinşi de decizia Curţii, mai ales că observatorii internaţionali au spus că alegerile au fost corecte.

Curtea Constiţională a admis contestaţia comuniştilor, care au invocat nenumărate încălcări la întocmirea proceselor-verbale şi la numărarea voturilor, şi a dispus renumărarea sufragiilor la nivelul întregii ţări.

Mai citeşte şi:

Canibalismul provocat de sovietici în Basarabia

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au respins toate acuzaţiile aduse de comunişti. „Noi vrem mai multe probe pentru că se fac numai declaraţii", a spus Eugeniu Ştirbu, preşedintele CEC. Comisia Electorală urmează să se întrunească într-o şedinţă şi să decidă când va începe renumărarea voturilor.

Preşedintele de onoare al partidului Democrat, Dumitru Diacov, s-a declarat surprins de decizia Curţii, iar prim-vicepreşedintele partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a spus că acest demers nu va schimba nimic. Mai în glumă, mai în serios, preşedintele interimar al Republicii Moldova şi lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că speră că se vor găsi cele două mandate care lipsesc în vederea alegerii.

Democraţii şi Comuniştii îşi împart funcţiile

Liderii Partidului Comuniştilor şi ai Democraţilor s-au întâlnit, ieri, pentru o nouă rundă de negocieri. Ei au lucrat la organigrama noului guvern, deşi nu au semnat niciun acord de formare a unei coaliţii. Din discuţii a reieşit că fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin ar putea să rămână doar deputat. Echipele de negocieri ale Partidului Democrat (PD) şi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) s-au întâlnit a treia oară în această săptămână, după ce duminica trecută trimisul Kremlinului la Chişinău, Serghei Narîşkin, a venit special pentru a forţa o coaliţie de centru-stânga.

Fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin a declarat presei, după negocierile de ieri, că s-au pus în discuţie nume concrete, inclusiv din afara politicului. De cealaltă parte, preşedintele democraţilor, Marian Lupu, a evitat să spună ce funcţie va ocupa în schema gândită de cele două partide. „Încă nu am terminat discuţiile, vom continua. Propuneri vin din ambele părţi", a spus Voronin, adăugând că n-a mai rămas mult până la anunţarea noii coaliţii.

Voronin, scos din cărţi?

Fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza a lăsat să se înţeleagă, în cadrul unei emisiuni televizate, că, după întâlnirea cu Serghei Narîşkin, Vladimir Voronin ar fi avut emoţii atât de mari încât ar fi ajuns la spital. „Probabil, Narîşkin a sugerat că PCRM ar trebui să meargă pe mâna PD, Vladimir Voronin să se retragă din toate funcţiile, iar democraţii să-şi instaleze propriul preşedinte, plus paritate 50 la 50 în actul de guvernare", a insinuat Sturza.

Liderul comuniştilor a admis, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că este bolnav, dar nu a ajuns la spital. „Am avut un virus puternic înainte de alegeri şi acum am complicaţii. Am primit însă consultaţii medicale la domiciliu", a comentat Voronin. De asemenea, el a menţionat că, dacă partidul îi va cere să se retragă, se va supune deciziei colegilor săi. Ieri-seară s-au întâlnit, din nou, şi liderii PLDM, PD şi PL, la Palatul Republicii, pentru a negocia o posibilă coaliţie de centru-dreapta.

"Probabil, Narîşkin a sugerat că PCRM ar trebui să meargă pe mâna PD, iar Voronin să se retragă din toate funcţiile."
Ion Sturza fost premier

UE este neutră

„Numai moldovenii pot şti care este cea mai bună coaliţie pentru ţara lor, dar trebuie să vă înţelegeţi pentru că nu e bine să aveţi alegeri anticipate în fiecare an", a sugerat Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European (PE), aflat ieri într-o vizită oficială în Republica Moldova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite