Afacerile miliardarilor ruşi în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci miliardari în dolari din Rusia, dintre cei 500 incluşi în topul pentru anul 2010, realizat de revista economică „Finans“, au investit sume uriaşe în Republica Moldova. Afacerile lor au fost ridicate pe cele mai profitabile domenii economice, controlând piaţa petrolului, a metalurgiei sau a materialelor de construcţii.

Cotat de revista economică „Finans" drept al treilea cel mai bogat rus, cu o avere de 19,9 miliarde de dolari, Alişer Usmanov controlează domeniul metalurgic din Moldova. Usmanov este proprietarul grupului Metalloinvest, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia şi a devenit celebru ca „persoană de încredere a Gazprom-ului în recuperarea datoriilor şi activelor".

În Republica Moldova, miliardarul rus deţine, prin intermediul a două companii off-shore, pachetul majoritar de acţiuni al Uzinei Metalurgice de la Râbniţa, singura întreprindere de profil din Republica Moldova. Criza economică a afectat grav activitatea Uzinei de la Râbniţa, care, din iunie 2010, staţionează. Recordul vânzărilor, de 440 milioane de dolari, a fost înregistrat în 2008. Un an mai târziu, veniturile întreprinderii s-au redus de 2-3 ori, iar în prezent compania  pare să-i aducă  doar pierderi miliardarului rus.

Vaghit Alekperov, locul zece în clasamentul „Finans", cu o avere estimată la 10,9 miliarde de dolari, este prezent în Moldova prin intermediul companiei Lukoil-Moldova, care controlează peste o treime din piaţa produselor petroliere, estimată la 500 milioane de euro. Alekperov deţine circa 25% din acţiunile companiei petroliere ruseşti Lukoil şi împreună cu alt acţionar, Leonid Fedun (locul 26, cu o avere de 5,2 miliarde de dolari), controlează pachetul majoritar al acestei companii, una dintre cele mai mari la nivel global.

Familia Lujkov cultivă viţă-de-vie

Un alt coproprietar al Uzinei Metalurgice din Râbniţa este Andrei Skoci, deputat în Duma de Stat din partea partidului de guvernământ Edinaya Rossia şi partener de afaceri al lui Alişer Usmanov. Skoci deţine acţiuni în grupului Metalloinvest şi are o avere de 6,5 miliarde de dolari. Nikolai Ţvetkov, proprietarul corporaţiei financiare Uralsib, care ocupă locul 25 în top, cu o avere de 5 miliarde de dolari, deţine în Moldova prima companie locală de factoring NFC-Moldfactor, specializată în acordarea de servicii bancare.

Şi cea mai bogată femeie de afaceri din Rusia, preşedintele holdingului Inteko, Elena Baturina, a investit în Republica Moldova. Potrivit presei ruseşti, Elena Baturina, împreună cu soţul său Iuri Lujkov, fost primar al Moscovei, deţine combinatul SA „Călăraşi-Divin". Prin intermediul unei companii din Rusia, familia Lujkov mai are şi 461,6 hectare de viţă de vie în ţara noastră.

Ce investiţii au moldovenii în Rusia

Investiţiile oamenilor de afaceri din Republica Moldova în economia rusească au constituit în perioada 2004- 2009 circa 115,2 milioane de dolari. Mai mult cu 6 milioane decât au investit ruşii în aceeaşi perioadă în Moldova. Circa 30% din investiţiile moldoveneşti în Rusia au fost efectuate în metalurgie, 26% în producţia de automobile şi 15% în producţia de tehnică agricolă. Nu există deocamdată perspectiva europeană de integrare a Moldovei.

În ultima vreme, UE duce o politică de extindere foarte precaută care provine din faptul că anterior a muşcat o bucată atât de mare încât trebuie să mestece foarte mult ca s-o înghită", a declarat ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin. El mai spune că UE „ar vrea să vadă Moldova ca pe o platformă convenabilă de investiţii, dar Uniunea nu intenţionează să primească Moldova ca ţară membră", a adăugat diplomatul rus.

Rusia, cel dintâi investitor. Risc de presiuni economice

Rusia figurează pe primul loc în topul celor mai mari investitori în economia Republicii Moldova. La finele lunii septembrie 2010, investiţiile ruseşti în Republica Moldova erau estimate de Banca Naţională la circa 170 de milioane de dolari sau 6% din totalul investiţiilor străine.

Domeniile controlate de companiile ruseşti sunt producţia de energie, importul şi distribuţia de gaze, importul şi comerţul cu produse petroliere. De exemplu, compania Gazprom, cu capital majoritar de stat, deţine 50% din întreprinderea Moldovagaz, care este monopolist pe piaţa gazelor.

Grupul Inter RAO EES este proprietar al Centralei de la Cuciurgan, care asigură 75% din necesarul de energie al ţării. Alex Oprunenco, director de programe internaţionale la Centrul „Expert-Grup", afirmă că „în cazul în care investiţiile dintr-o ţară străină sunt canalizate în sectoare ale economiei dominate de monopoluri, există riscuri de presiuni economice şi politice".

Benefic pentru vinuri

„Pe de altă parte, dacă ruşii cumpără întreprinderi vinicole e foarte bine, căci astfel ne este asigurat accesul pe piaţa rusească", susţine Oprunenco.

Recent, autorităţile de la Moscova blocaseră importurile de vinuri moldoveneşti, pe motiv că nu respectă normele de siguranţă alimentară. Potrivit agenţiei de monitorizare a sigurantei pentru alimente, Ghenadi Onişcenko, în vin ar fi existat pesticide şi alte substanţe toxice.

Elena Baturina

Profesie: Femeie de afaceri

Vârsta: 47 de ani

Locul 94 în topul miliardarilor din Rusia. Avere de 1,1 miliarde de dolari.Preşedinte şi proprietar al holdingului Inteko. A făcut avere graţie proiectelor imobiliare din capitala Rusiei, unde  timp de 18 ani a fost primar soţul, Iuri Lujkov.

Nikolai Ţvetkov

Profesie: Om de afaceri

Vârsta: 50 de ani

Locul 28 în topul miliardarilor din Rusia. Avere de 5 miliarde de dolari. Preşedinte al corporaţiei financiare Uralsib. Este pasionat de filosofia indiană şi practică yoga. În Moldova deţine o companie de servicii bancare.

Andrei Skoci

Profesie: Deputat şi om de afaceri

Vârsta: 44 de ani

Avere de 6,5 miliarde de dolari.
Deţine 30% din capitalul grupului Metalloinvest. De 12 ani este deputat în Parlamentul Rusiei, unde este preşedinte al Consiliului de experţi pentru industria metalurgică şi cea extractivă. Face parte din „Rusia Unită", partidul premierului Vladimir Putin. Din 1996, are şi cetăţenie israeliană.

image
image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite