Mohamed Morsi, învestit în funcţia de preşedinte al Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al Egiptului, Mohamed Morsi, depune jurământul sâmbătă în faţa Înaltei Curţi Constituţionale.

Preşedintele va merge ulterior la Universitatea din Cairo pentru a celebra învestitura şi va rosti un discurs în faţa naţiunii.

Provenind din rândurile mişcării Fraţii Musulmani, Mohamed Morsi l-a învins pe fostul premier al lui Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq. El este primul preşedinte ales în mod democratic după căderea fostului regim şi primul preşedinte egiptean care nu provine din rândurile armatei. El este totodată primul islamist care ajunge în funcţia supremă în Egipt.

Consiliul suprem al forţelor armate (CSFA), care conduce ţara de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak la 11 februarie 2011, va transfera puterea la 30 iunie noului şef al statului.

Dar între noul preşedinte ales şi puterea militară s-a iscat o polemică privind procedura care trebuie urmată cu prilejul depunerii jurământului.

Potrivit armatei, preşedintele va trebui să depună jurământul în faţa Înaltei Curţi Constituţionale, conform "Declaraţiei constituţionale complementare", adoptată de armată.

Conflict între Fraţii Musulmani şi armată

Prin această declaraţie, armata a recuperat puterea legislativă după ce a dizolvat la jumătatea lunii iunie Adunarea Naţională, dominată de mişcarea Fraţii Musulmani, în virtutea unei hotărâri judecătoreşti, care a declarat ilegal modul de alegere a acesteia.

Fraţii Musulmani au denunţat această declaraţie drept "o lovitură de stat" şi au cerut ca depunerea jurământului să se facă în faţa Adunării Naţionale.

Joi, purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi Contituţionale, Maher Sami, afirmase deja că preşedintele va "depune jurământul în faţa Adunării Naţionale a Înaltei Curţi Constituţionale" sâmbătă, constituită din magistraţi ai Curţii.

Fraţii Musulmani şi militanţii prodemocraţie au făcut apel la o nouă manifestaţie vineri în piaţa Tahrir din Cairo, sub sloganul "Ziua transferului de putere". Morsi va participa la aceasta şi se va adresa egiptenilor din piaţă, anunţase purtătorul său de cuvânt, Yasser Ali, citat de agenţia Mena, înainte de anunţul prinvind depunerea jurământului în faţa Curţii.

Susţinătorii mişcării Fraţii Musulmani manifestează de mai multe zile fără întrerupere în piaţa Tahrir, protestând faţă de modificările constituţionale adoptate de armată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite