VIDEO Mogulul lumii şi-a ucis şi îngropat tabloidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima ediţie a săptămânalului tabloid ,,News of the World“, aparţinând imperiului media al miliardarului australian Rupert Murdoch, va apărea mâine. Andy Coulson, fost redactor-şef al tabloidului şi fost consilier al premierului David Cameron, a fost arestat fiind bănuit de participare la ascultările telefonice ilegale.  

Andy Coulson, 43 de ani, fostul redactor-şef al celui mai vândut tabloid din Marea Britanie, „News of the World" şi totodată consilier al premierului britanic, este bănuit de „participare la ascultări telefonice ilegale şi corupţie", se arată într-un comunicat al Scotland Yard. El s-a prezentat ieri ­dimineaţă la un comisariat din sudul Londrei, fiind ulterior plasat în detenţie, chiar dacă a negat acuzaţiile.

Citiţi şi:

Murdoch a decis închiderea tabloidului News of the World după ce jurnaliştii au făcut interceptări ilegale

Imperiul mediatic al lui Murdoch a intrat în criză

Coulson, care a fost numit director de comunicare al lui Cameron în 2010, a fost nevoit să demisioneze din funcţie în ianuarie, după un prim val de dezvăluiri privind interceptarea ilegală a convorbirilor unor personalităţi în anii 2000. El fusese obligat să se retragă, în 2007, şi din funcţia de redactor-şef al „News of the World", după ce corespondentul pentru Casa Regală al publicaţiei, Clive Goodman, 53 de ani, a fost condamnat la închisoare şi a făcut patru luni de detenţie pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale unor angajaţi ai Casei Regale.

Ieri, Goodman a fost arestat din nou pentru corupţie în legătură cu presupusa mituire a unor poliţişti pentru obţinerea de informaţii. El lucra acum pentru un alt tabloid. Arestarea lui Coulson sporeşte presiunea exercitată asupra premierului David Cameron, acuzat de opoziţie pentru legăturile cu fostul redactor-şef şi numirea acestuia în echipa sa. „Decizia de a-l numi a fost a mea şi numai a mea şi îmi asum întreaga responsabilitate", a afirmat Cameron , cu puţin timp înainte de arestarea lui Coulson. „Am devenit prieteni şi-mi este prieten. Cred că şi-a făcut treaba foarte eficient pentru mine", a spus şeful Executivului de la Londra.

Premierul, în dificultate

Cameron a mai spus că a ales să lucreze cu Andy Coulson, deşi acesta fusese redactor-şef la ziarul implicat în scandalul interceptărilor telefonice, deoarece merita o „a doua şansă" şi nu avea informaţii despre implicarea lui în această afacere. O companie îl „verificase" înainte de a fi angajat de conservatori. Liderul laburiştilor Ed Miliband i-a cerut premierului David Cameron să recunoască „uriaşa eroare" pe care a făcut-o când l-a angajat pe fostul editor-şef al „News of the World" ca director de comunicare, relatează CNN. Acest scandal ar putea avea consecinţe serioase pentru Cameron pentru că este apropiat de actuali şi foşti responsabili ai companiei-mamă News Intl din care face parte „News of the World", a declarat purtătorul de cuvânt al fostului premier Tony Blair, Alastair Campbell. Miliband i-a cerut premierului  să spună adevărul despre discuţiile avute cu Coulson pe tema interceptărilor înainte şi după numirea acestuia ca şef de comunicare.

Nou sistem de reglementare a presei

Cameron a mai anunţat deschiderea unei anchete publice în scandalul interceptărilor telefonice ilegale în care este implicat tabloidul „News of the World" . Aceasta va fi condusă de un judecător, informează BBC. Şeful guvernului britanic a mai spus că ţara are nevoie de un „sistem cu totul nou de reglementare a presei, apreciind că acesta ar trebui să fie independent de influenţa mass-media, aşa încât publicul să ştie că ziarele nu vor mai fi niciodată singurele responsabile pentru reglementările din domeniul lor de activitate.

Totodată sistemul ar trebui să fie complet independent de guvern, pentru ca societatea să ştie că politicienii nu încearcă să controleze sau să îngrădească presa". Şi liderul laburiştilor Ed Miliband a declarat că este necesar un organism independent pentru monitorizarea situaţiei din presă, în vederea refacerii reputaţiei jurnalismului britanic. De asemenea, a spus că politicienii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru că au lăsat secţiuni din media să obţină o putere prea mare.

Legături periculoase

Premierul David Cameron este prieten şi cu Rebekah Brooks, directorul executiv al gigantului media News International, şi cu soţul acesteia, Charlie Brooks, fost instructor de curse. Cele două familii şi-au continuat întâlnirile chiar şi după ce scandalul interceptărilor a devenit de notorietate.

2,6 milioane de exemplare este tirajul tabloidului „News of the World" înainte de a fi închis.

Imperiul Murdoch

Click pe foto pentru a vedea imperiul mediatic creat de Rupert Murdoch

Tabloidul ,,News of the World" care aparţine imperiului media al miliardarului Rupert Murdoch va fi închis, ca urmare a scandalului telefoanelor ascultate . Ultima ediţie apare mâine, iar presa speculează că va fi cel mai citit număr. Este o premieră în lumea presei ca o publicaţie cu o tradiţie de 168 de ani, cu peste 200 de angajaţi şi care are un tiraj de aproape 2,8 milioane de exemplare să dispară peste noapte. Săptămânalul a fost cumpărat în 1968 de miliardarul Murdoch, achiziţia fiind una decisivă în extinderea concernului în Marea Britanie.

Înlocuit cu „TheSunOnSunday.co.uk"?

Închiderea gazetei de scandal are prea puţin de-a face cu morala sau cu etica, comentează CNN. Presa americană susţine că este de fapt o strategie de afaceri a mogulului, în contextul în care publicaţia avea nenumărate procese pentru calomnie, care riscau să falimenteze ziarul şi tot mai multe companii şi-au retras publicitatea din paginile tabloidului. Acesta va fi înlocuit, potrivit presei britanice, de o ediţie de duminică a tabloidului „The Sun" (domeniul de internet „TheSunOnSunday.co.uk" a fost deja rezervat săptămâna aceasta).

Uriaşul scandal pe care l-a iscat ,,News of the World" risca să blocheze preluarea de către Murdoch a companiei de comunicaţii prin satelit „British Sky Broadcasting (BskB)", preluaredeja aprobată de Guvernul de la Londra, săptămâna trecută. BskyB este extrem de valoroasă, profitul companiei fiind estimat anul acesta la circa două milioane de euro. Murdoch deţine deja 39% din companie, dar vrea să cumpere şi restul la un preţ de circa 12 miliarde de euro. Născut în 1931, la Melbourne, în Australia, Murdoch a început de la zero construcţia imperiului său. În 1952, a preluat două cotidiene şi postul de radio ale tatălui său, apreciat jurnalist.

Acum, australianul are peste 200 de ziare, posturi de televiziune în întreaga lume şi studiourile 20th Century Fox. În 1985 şi-a luat cetăţenie americană doar ca să-şi poată extinde afacerea media în „Lumea Nouă", unde ziarele sale au devenit rapid o portavoce a preşedintelui Bush. A fost contestat pentru că a susţinut invadarea Irakului şi că postul său Fox News a dus o campanie acerbă împotriva lui Barack Obama. A devenit patronul unei companii aviatice în Australia şi a intrat inclusiv în afaceri cu petrol şi gaze. Căsătorit, tată a şase copii, Rupert Murdoch are o avere de circa opt miliarde de euro.

"Angajamentul nostru pentru jurnalism şi pentru o presă liberă este unui dintre lucrurile care ne diferenţiază."
James Murdoch
fiul lui Rupert Murdoch

Gazeta care a împroşcat cu zoaie şi-n români

Sex, crime şi minciuni. Este reţeta de succes a publicaţiei „News of the World", aparţinând imperiului Murdoch. În 1941, săptămânalul era declarat de revista „Time" ca fiind lectura predilectă a britanicilor pentru că avea „stiri picante despre divorţuri, scandaluri, răpiri, asalturi, crime şi sport". În anii '60 tabloidul începe să ofere bani celebrităţilor ca ele să facă dezvăluiri siropoase despre viaţa lor amoroasă. Pentru că avea datorii mari, cunoscuta actriţă Diana Dors a acceptat pentru 35.000 de lire să dea detalii despre dependenţa de sex a soţului ei decedat.

Mai aproape de zilele noastre, în 2000, gazeta de scandal a lansat o campanie împotriva pedofililor, după răpirea şi uciderea unei fetiţe de 8 ani. Publicarea numelor şi fotografiilor celor care au abuzat sexual copii britanici a provocat un val de violenţe împotriva celor a caror identitate a fost făcută publică.

Victime agresiunilor au căzut însă şi oameni nevinovaţi. În 2003, „News of the World" scria că Prinţul Harry se droghează şi că a fost trimis la o clinică de reabilitare. Nici românii nu au scăpat de zoaiele aruncate de publicaţie. În 2002, ,,News of the World" scria că un grup de tineri, printre ei şi românul Alin Turcu, plănuiesc s-o răpească pe Victoria Beckham şi pe fiii acesteia pentru a obţine o răscumpărare de cinci milioane de lire sterline. Ancheta făcută de poliţia britanică a arătat că românul e nevinovat.

Ilie Dumitrescu, victima tabloidului

În 2005, tabloidul a scris că fotbalistul român Ilie Dumitrescu a solicitat serviciile sexuale ale prostituatelor din Londra. Deşi povestea s-a dovedit a fi o minciună, Dumitrescu a fost împrumutat de echipa Tottenham la FC Sevilla.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite