Mogul ungur, informator al Securităţii române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Heltai, o personalitate a presei din Ungaria, a fost informator al Securităţii din România comunistă. Heltai avea numele conspirativ Hegel, potrivit unor documente şi mărturii citate de RFI. Peter Heltai a fost timp de mai mulţi ani redactor-şef al televiziunii publice ungare şi director de creaţie al televiziunii Duna.

El este fondatorul şi proprietarul mai multor organisme de presă (Inforadio, Televiziunea RTL Klub) şi membru în consiliul de administraţie al trustului de presă Advenio. Heltai a fondat şi o şcoală superioară de mass-media.

Nume de cod - Hegel

"Nu ştiu de ce a făcut-o. Este posibil să fi fost şantajat şi să nu fi fost ceva voluntar, însă cert este că după schimbarea de regim nu m-a contactat niciodată pentru a-şi mărturisi faptele sau pentru a-şi cere iertare", scrie pentru o publicaţie electronică din Budapesta Tibor Gall, fost disident şi artist plastic din Cluj, care a cerut dosarul său de securitate CNSAS-ului. Potrivit documentelor provenind de la CNSAS, multe dintre ele publicate în facsimil, „Hegel" a scris rapoarte informative despre activitatea disidenţilor şi a presei samizdat din România şi Ungaria. „Hegel" a furnizat informaţii despre revista „Ellenpontok", care apăruse la Oradea în 1982. Heltai, alias „Hegel" a primit din partea Securităţii misiunea de a colecta informaţii, dar şi de a difuza informaţii denigratoare despre cercurile disidente din Transilvania şi Ungaria. Peter Heltai a replicat că a furnizat informaţii sub şantaj. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite