Miza anului: alegeri în SUA şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre dosarele fierbinţi ale anului trecut îşi vor găsi rezolvarea în cursul acestui an Atentate, noi lideri pe scena politică internaţională, dispariţii, asasinate, acestea

Multe dintre dosarele fierbinţi ale anului trecut îşi vor găsi rezolvarea în cursul acestui an

Atentate, noi lideri pe scena politică internaţională, dispariţii, asasinate, acestea sunt numai o parte din evenimentele care au marcat anul 2007. Anul care tocmai a început se prefigurează şi mai agitat, cel puţin în SUA şi Rusia, unde doi lideri politici urmează să predea ştafeta. UE, la preşedinţia căreia se va afla în următoarele şase luni Slovenia, va avea la rândul său o serie de dosare grele de soluţionat.

La 16 ani după obţinerea independenţei, Slovenia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2008, oferindu-se să acţioneze ca un mediator între diferitele naţiuni balcanice. Ljubljana abordează şefia UE cu modestie, dar fără timiditate.

Se aşteaptă ca provincia sârbă Kosovo să-şi declare independenţa în următoarele săptămâni, fapt ce ar putea crea o potenţială criză în sânul UE. Ministrul sloven de externe, Dimitrij Rupel, a spus că doreşte să rezolve problema Kosovo până la sfârşitul lunii iunie. Uniunea Europeană va trimite o echipă de observatori civili să asiste forţa condusă de NATO.

Moştenirea iugoslavă

Provincia Kosovo a fost administrată de Naţiunile Unite din 1999, când NATO a intervenit pentru a pune capăt persecutării populaţiei albaneze de către sârbi. Slovenia, la fel ca Serbia şi Kosovo, a făcut parte din fosta Federaţie Iugoslavă, aşa că se află într-o poziţie bună ca mediator, notează BBC.

Parlamentul Serbiei a votat deja cu o majoritate covârşitoare în favoarea condamnării oricărei declaraţii de independenţă a provinciei Kosovo, avertizând asupra consecinţelor pe care le-ar putea suferi ţările care ar recunoaşte independenţa acestui teritoriu.

Deşi votul din parlamentul sârb a fost privit ca un avertisment de către statele membre UE, ministrul sloven de externe a spus că de fapt este un mesaj populist adresat mai cu seamă populaţiei locale înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 ianuarie.

În Kosovo trăieşte o minoritate sârbă substanţială şi au fost proteste faţă de proiectul UE de a trimite o misiune care să se ocupe de poliţie şi justiţie. Sarcina Sloveniei ca preşedintă a UE va fi să coordoneze acţiunile şi deciziile Uniunii. "Vrem să transformăm zona Balcanilor de Vest într-o zonă stabilă şi previzibilă, chiar plictisitoare", a declarat la televiziunea slovenă europarlamentarul Jelco Kacin, raportor al Parlamentului European pentru Serbia. "De aceea vrem să umplem spaţiul dintre Ljubljana şi Salonic cu ţări membre."

Ambiţii balcanice

Slovenia s-a alăturat Uniunii Europene în 2004 şi este prima fostă ţară comunistă care preia preşedinţia rotativă a UE. Ministrul pe probleme europene, Janez Lenarcic, spune că ţara sa va face tot ce poate pentru a accelera procesul de integrare în UE a tuturor fostelor republici iugoslave. "Europa ar trebui să facă în mod activ mai multe eforturi pentru a ajuta aceste ţări", a spus el. În noiembrie 2007, Serbia a iniţiat Acordul de Stabilitate şi Asociere cu UE - prin intermediul căruia a făcut primul pas spre aderarea la Uniune.

Tratatul de la Lisabona

Slovenia va avea şi sarcina de a convinge statele membre UE să ratifice Tratatul de la Lisabona. Cu aceste două sarcini importante, este foarte posibil ca Slovenia să aibă o preşedinţie dificilă. Cu o populaţie de două milioane de persoane, are o reţea diplomatică nesemnificativă în Europa. Dar şi-a crescut dimensiunea delegaţiei de la Bruxelles la 170 de persoane şi i-a trimis pe cei 1.500 de funcţionari publici la cursuri de limbi străine şi de negociere pentru a face faţă sarcinilor ce le vor reveni în cele şase luni de preşedinţie.

Previziunile specialiştilor de la "Financial Times"

Specialiştii "Financial Times" au prezis anul trecut alegerea lui Nicolas Sarkozy la conducerea Franţei, criza de pe piaţa creditelor din SUA, precum şi apariţia lui Barack Obama în prim-planul campaniei electorale americane. Rămâne de văzut câte dintre predicţiile publicaţiei pentru 2008 se vor adeveri.

Cotidianul britanic insistă asupra probabilei victorii a lui Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă. "Dacă nu vom asista la o surpriză uriaşă, candidatul democrat va câştiga alegerile prezidenţiale, într-atât de mare este nemulţumirea faţă de actuala administraţie (republicană), iar doamna Clinton va fi candidata partidului său", notează autorii previziunilor. "Financial Times" consideră că Pervez Musharraf are mai puţin de 50% şanse de a mai fi preşedinte al Pakistanului şi în 2008, iar Vladimir Putin, chiar dacă "nu va fi în poziţia de a deveni un dictator", îşi va păstra "puterea reală" la Kremlin.

Sarkozy va jongla printre obstacole

În ceea ce-l priveşte pe Sarkozy, acesta seamănă cu un om care încearcă să aprindă chibritul într-un depozit cu artificii. La problemele pe care şi le creează singur, se adaugă nemulţumirile din cadrul serviciilor civile, universităţilor şi periferiilor. Vor fi o mulţime de momente delicate în 2008, dar niciunul nu-i va fi fatal preşedintelui francez, conchide cotidianul.

Trecând într-o zonă mult mai fierbinte, publicaţia apreciază că Irakul deja nu mai poate fi considerat un stat unitar. În cel mai bun caz, va avea un guvern central slab, al cărui rol primar va fi să aloce veniturile din petrol pe baze prestabilite. Este posibilă o apropiere în regiune între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită, iar Statelor Unite nu le va mai rămâne decât să lase trecutul în urmă şi să caute o înţelegere diplomatică cu Teheranul, ceea ce nu va fi însă de conceput în timpul actualei administraţii Bush.

Iranul, pe de altă parte, nu va reuşi să aibă arma nucleară în 2008, ci mai degrabă undeva între 2010 şi 2015. Trecând în revistă starea economiei mondiale, cotidianul vede o continuare a crizei creditelor, apreciind că "adevărata incertitudine este legată de o eventuală nouă contagiune" dincolo de graniţele Statelor Unite. Însă economia americană ar urma să evite dezastrul. "La începutul anului, SUA vor fi la limita recesiunii, dar nu ar urma să se cufunde" în criză.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite