Miza americană a alegerilor poloneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi minimalizează efectul unei victorii a stângii, americanii se tem că înfrângerea partidului fraţilor Kaczynski ar îndepărta Varşovia de Washington Alegerile legislative de

Deşi minimalizează efectul unei victorii a stângii, americanii se tem că înfrângerea partidului fraţilor Kaczynski ar îndepărta Varşovia de Washington

Alegerile legislative de duminică din Polonia ar putea transforma Varşovia într-un aliat dificil pentru Statele Unite, dacă premierul Jaroslav Kaczynski va pierde puterea, sunt de părere mai mulţi analişti, citaţi de Reuters.

Miza acestui scrutin nu o reprezintă doar prelungirea prezenţei trupelor poloneze în Irak sau amplasarea componentelor scutului antirachetă pe teritoriul acestei ţări, ci şi viitorul relaţiilor Poloniei cu Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Liderul opoziţiei, Donald Tusk, a anunţat deja că Platforma Civică, partidul de centru pe care îl conduce şi care desfăşoară o campanie puternică împotriva conservatorilor aflaţi la guvernare, nu şi-ar dori legături prea strânse cu Washingtonul.

"Nu este clar în ce măsură opoziţia şi-a analizat relaţiile cu Washingtonul", a spus Zbigniew Lewicki, fost director în Departamentul pentru SUA din Ministerul polonez de Externe. "Trebuie să vedem dacă ultimele îndoieli ale lui Tusk referitoare la alianţa dintre Polonia şi Statele Unite reprezintă doar retorică electorală sau se vor concretiza în ceva real", e de părere diplomatul.

De la venirea lor la putere, în 2005, fraţii Kaczynski au transformat relaţiile şi aşa foarte strânse cu Statele Unite într-o constantă a politicii lor externe, coroborând-o cu neîncrederea manifestată de UE. Potrivit sondajelor, polonezii sunt de acord cu retragerea trupelor din Irak şi se opun amplasării "scutului antirachetă".

Poziţia polonezilor a mai suferit unele modificări după ce amabasadorul acestei ţări în Irak a fost atacat, cu câteva zile înainte de dezbaterea televizată dintre Kaczynski şi Tusk. Imediat după dezbatere însă, partidul Platforma Civică s-a clasat pe locul întâi în mai multe sondaje, iar partidul Lege şi Justiţie, al fraţilor Kaczynski, a ocupat locul al doilea, prefigurând, astfel, o posibilă înfrângere în scrutinul de duminică.

Preocupare în Statele Unite

La începutul acestei săptămâni, insurgenţii irakieni au atacat din nou trupele poloneze. Oficialii americani susţin însă că este puţin probabil ca o victorie a Platformei Civice să marcheze o schimbare dramatică în relaţiile dintre Polonia şi SUA, chiar dacă Varşovia ar accelera retragerea trupelor din Irak.

"Washingtonul ştie că alegerile din Polonia vor avea consecinţe asupra problemei Irakului, dar acestea nu vor atrage o schimbare dramatică, aşa cum s-a întâmplat în Spania", a explicat un diplomat american de rang înalt în Europa, referindu-se la retragerea trupelor din Irak, după ce socialişii spanioli au câştigat alegerile din 2004.

În aprecierile lor, analiştii americani se sprijină pe faptul că Platforma Civică a sprijinit iniţial operaţiunile militare din Irak şi a fost, în anumite condiţii, de acord şi cu amplasarea scutului antirachetă. În plus, acest partid a precizat că va negocia foarte dur pentru a determina Statele Unite să elimine vizele pentru cetăţenii polonezi şi să furnizeze în schimb sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite