Mitt Romney, neafectat de propriile gafe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republicanilor la prezidenţialele din SUA, Mitt Romney, nu se întoarce ca un erou din turneul său internaţional, marcat de declaraţii controversate. Totuşi, acest lucru nu pare a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Vizita la Londra a fost marcată mai ales de reacţia indignată a britanicilor faţă de criticile pe care le-a formulat privind organizarea Jocurilor Olimpice. Palestinienii au condamnat declaraţiile pe care le-a făcut în Israel asupra presupusei lor înapoieri economice, iar în Polonia, Sindicatul Solidaritatea l-a acuzat de atacarea drepturilor muncitorilor, în momentul în care se întâlnea cu liderul istoric Lech Walesa.

Însă în opinia lui Aaron Miller, fost consilier al unor secretari de Stat atât de stânga, cât şi de dreapta, aceste obstacole ar trebui să cântărească mai puţin în cadrul alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie decât semnalele trimise de la Ierusalim electoratului evreiesc şi mai ales creştin-evanghelic, în opinia cărora apărarea Israelului a devenit sacrosantă.

Strategie pro-Israel

„În privinţa electoratului proisraelian, apreciez că turneul l-a ajutat", notează Miller, de la Centrul de reflecţie Woodrow Wilson. „Dar dacă ar fi fost vorba să-şi demonstreze agerimea în materie de politică externă şi capacitatea de a reacţiona în mod inteligent, substanţial şi înţelept, cred că nu a fost la înălţime", continuă expertul care l-a notat cu 4 din 10 puncte pe candidatul republican.

În contextul în care alegerile prezidenţiale s-ar putea juca pe muchie de cuţit, strategia pro-Israel a lui Romney ar putea să încline balanţa în anumite state cruciale, ca Florida, mobilizând în favoarea sa atât o parte a electoratului evanghelic, cât şi a celui evreu, care l-a susţinut puternic pe Barack Obama în 2008. În acest sens, vizita lui Romney în Israel a putut să compenseze ratările turneului, este de părere Stephen McInerney, directorul Centrului independent Project on Middle East Democracy.

Sondajul publicat zilnic de website-ul Rasmussen Reports arăta ieri că Romney avea o cotă de 47% în preferinţele americanilor, în timp ce Barack Obama doar 44%.

"În privinţa electoratului proisraelian, turneul l-a ajutat."
Aaron Miller expert

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite