Mitt Romney încearcă să câştige electoratul de centru şi feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanul Mitt Romney, care se bucură de o creştere în sondajele de opinie în faţa contracandidatului său Barack Obama, a operat o recentrare, miercuri, în statul Ohio a politicii sale, într-o tentativă de a mobiliza electoratul de centru şi feminin, relatează AFP.

După ce a petrecut aproape întreaga campanie pe locul al doilea, Romney se află pentru prima dată pe primul loc în mai multe sondaje, o creştere datorată cel mai probabil prestaţiei de succes din timpul dezbaterii televizate din 3 octombrie, de la Denver, în Colorado (vest).

"Întreaga mea pasiune este în slujba americanilor aflaţi în dificultate", a declarat candidatul după o vizită într-o uzină din Mount Vernon. "Preşedintele susţine că el este pentru clasa de mijloc. Dar cum a ieşit ea din mandatul său? Nu prea bine".

Media ultimelor şase sondaje îi acordă un avans de 0,8 puncte în faţa preşedintelui, o diferenţă mai mică decât marja de eroare dar care nu a fost înregistrată până în prezent.

Rivalul său democrat, Barack Obama, a recunoscut miercuri că a fost "prea politicos" în timpul dezbaterii din Denver. El a subliniat că intenţionează să revină în cele patru săptămâni care i-au rămas până la alegerile din 6 noiembrie.

"Vom reveni", a promis Obama, miercuri, la un post de radio, într-un efort de remobilizare a bazei sale după dezbaterea de la Denver.

Mitt Romney a profitat de această întâlnire faţă în faţă pentru a începe această recentrare, promiţând, de exemplu, că unele clauze ale reformei Obama privind sănătatea vor fi păstrate şi că nu va reduce bugetul educaţiei.

Republicanul a recunoscut, de asemenea, în ultimele zile că declaraţiile sale potrivit cărora 47 la sută dintre americani au o mentalitate de "victimă" deoarece nu îşi plătesc impozitele sunt "complet incorecte".

El a insistat, de asemenea, asupra necesităţii plafonării nişelor fiscale în special pentru cei mai bogaţi.

Marţi seara, republicanul a generat o surpriză declarând că nu ştie "de vreun proiect de lege privind avortul care să facă parte din programul său", într-un cotidian din Iowa (centru), Des Moines Register.

Anunţul a generat riposta echipei de campanie a lui Barack Obama.

"Ştim că Mitt Romney va spune totul şi orice pentru a câştiga, cu doar 26 de zile înaintea alegerilor el îşi disimulează cinic poziţiile", a reacţionat Stephanie Cutter, directoarea adjunctă a campaniei lui Obama, miercuri, într-o conferinţă telefonică.

Declaraţia lui Mitt Romney tranşează cu luările sale de poziţie repetate împotriva avortului cu excepţia cazurilor de viol, incest şi pericol pentru viaţa sau sănătatea mamei.

Romney s-a străduit, în timpul alegerilor primare, să dea asigurări bazei republicane că este unul de-al lor. Poziţiile sale centriste, şi în mod clar proavort, din anii '90 aparţin trecutului, potrivit lui.

Republicanul a promis, de asemenea, să numească judecători antiavort la Curtea Supremă în speranţa de a reveni asupra deciziei istorice în cazul "Roe contra Wade", din 1973, care a legalizat avortul în toate statele americane.

Una dintre purtătoarele sale de cuvânt a precizat marţi într-un mesaj pentru cotidianul National Review că Romney susţine "orice legislaţie care vizează să asigure o protecţie mai mare vieţii".

Diferenţa pe care Mitt Romney o înregistrează în faţa lui Barack Obama în rândul electoratului feminin ar putea să explice această realiniere la centru, mai ales în state ca Ohio sau Iowa, foarte disputate şi aproape indispensabile unei victorii la 6 noiembrie.

Institutul Gallup acordă în prezent un avans de 12 puncte preşedintelui în exerciţiu în rândul alegătoarelor americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite