Mitropolitul Basarabiei, tratat ca un infractor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Republica Moldova au declanşat o campanie de denigrare împotriva preoţilor şi a conducerii Mitropoliei Basarabiei Înalt Prea Sfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei,

Autorităţile din Republica Moldova au declanşat o campanie de denigrare împotriva preoţilor şi a conducerii Mitropoliei Basarabiei

Înalt Prea Sfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, a fost reţinut pe 26 decembrie, mai multe ore, în vama Leuşeni, în timp ce se întorcea de la Iaşi, scrie publicaţia "Jurnal de Chişinău". În ziua incidentului, Mitropolitul Petru se întorcea de la slujba de Crăciun, pe care a oficiat-o la Iaşi împreună cu Patriarhul României, Înalt Prea Sfinţia Sa Daniel.

Ajuns la vama de la Sculeni, IPS Petru a prezentat actele, iar peste câteva minute un grănicer l-a înştiinţat că li s-au defectat computerele şi va trebui să aştepte să vină cineva de la Chişinău. "Peste vreo 45 de minute, a venit o maşină din care a coborât un domn, s-a apropiat de maşina noastră şi ne-a spus că trebuie să completăm o declaraţie în care să mărturisim dacă avem sau nu droguri", a relatat presei Mitropolitul Petru.

Mai bine de o oră, şapte vameşi au verificat toate bagajele aparţinându-i IPS Petru şi pe cele ale şoferului acestuia, scotocind prin interiorul autovehiculului, verificând motorul sau băgându-se sub maşină. După aproape două ore de percheziţii, Mitropolitului Basarabiei i s-a permis să-şi continue drumul. IPS Petru a calificat acest caz ca fiind unul politic, dirijat de sus şi că, până în prezent, nu a mai fost verificat niciodată. Serviciul Vamal nu a comentat incidentul.

Şi alţi preoţi români sunt terorizaţi

După cum relatează publicaţia "Jurnal de Chişinău", citată de Rompres, Iulian Budescu, paroh al bisericii din satul Manta, raionul Cahul, este unul dintre cei trei preoţi cetăţeni români asupra cărora forţele de ordine moldovene au exercitat presiuni pentru a-i intimida.

Preotul susţine că la începutul lunii decembrie a fost chemat la poliţie şi acuzat de şedere ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru că a refuzat să semneze procesele-verbale care conţineau aceste acuzaţii, a fost dat în judecată.

Judecătorul a decis să îi aplice părintelui o amendă în valoare de 648 de lei moldoveneşti pentru încălcarea termenului de şedere.

Preotul a aflat că autorităţile moldovene pregătesc un demers pentru a i se interzice activitatea în Republica Moldova.

A fost blocată orice activitate a vămii, de parcă aş fi fost un infractor periculos. Am semnale şi de la preoţi că unii au fost chemaţi la poliţie, verificaţi, întrebaţi din ce mitropolie fac parte.
Mitropolitul Petru

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite