Miting european antiausteritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de sindicalişti din Europa, inclusiv din România, au protestat la Budapesta faţă de măsurile de austeritate adoptate de guverne. Manifestaţia a avut loc în paralel cu reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE organizată la Gödöllő, în cadrul căreia Portugaliei i s-a cerut reducerea cheltuielilor.

Portugalia capitulează şi cere ajutorul UE şi FMI

Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, sindicaliştii din 22 de ţări au cerut guvernelor europene şi angajatorilor „salarii corecte şi locuri de muncă" cu referire directă la măsurile de austeritate aplicate de numeroase state membre din Uniunea Europeană. Sindicaliştilor, reprezentând 45 de organizaţii europene, li s-au alăturat la marşul de protest peste 35.000 de cetăţeni ungari. Ei au transmis decidenţilor politici că „populaţia din UE nu mai rezistă în ritmul acesta al tăierilor".

Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), John Monks, citat de agenţia de presă MTI, a precizat că demonstraţia din Budapesta a fost organizată în aşa fel încât să coincidă cu reuniunea informală a miniştrilor europeni de Finanţe şi Economie (ECOFIN), în Palatul Gödöllö, la doar 30 de kilometri distanţă de capitala Ungariei. El a apreciat că miniştrii de Finanţe din UE sunt „într-o cursă până la capăt, cine devine cel mai zgârcit la salarii în Europa". La marşul de protest antiausteritate de la Budapesta au participat şi 250 de sindicalişti români.

250 de sindicalişti români

„Participăm la acest miting pentru a spune un «Nu» hotărât politicilor de austeritate aplicate de guvernele din Europa, care transferă vina sectorului financiar-bancar în spatele muncitorilor. Sunt măsuri care reduc drepturile sociale ale cetăţenilor şi scad puterea de cumpărare a populaţiei", a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel ALFA".

„România reprezintă vârful de lance al acestor reduceri atât în domeniul scăderilor salariale, al ocupării şi puterii de cumpărare a lucrătorilor. Măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti riscă să desfiinţeze statul social, rezultatele fiind departe, nu doar de aşteptările populaţiei, dar şi de cele ale Fondului Monetar Internaţional", a mai declarat Hossu pentru ,,Adevărul".

Ajutor condiţionat pentru Portugalia

În acest timp, la doar 30 de kilometri de Budapesta, miniştrii de Finanţe din UE au discutat despre noi măsuri de reducere a deficitelor bugetare în spaţiul comunitar. Dacă luăm în calcul estimările Comisiei Europene din noiembrie, deficitele din UE ar urma să scadă de la 6,8%, în 2010, la 5,1% din PIB, în 2011, nerespectând limita de 3% recomandată de UE. Miniştrii şi-au apărat politicile de „strâns cureaua" prin concedieri şi reduceri salariale pentru a creşte competitivitatea. Unii dintre ei au calificat protestele sindicaliştilor drept o greşeală. Este cazul ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schauble.

„Pot înţelege, dar cred că este greşit, pentru că ceea ce facem noi este tocmai să construim acel cadru necesar pentru creşterea economică de durată, pentru stabilitatea monedei unice", a declarat el, explicând că lipsa de control asupra deficitelor publice mari ar afecta creşterea economică.

Mai împăciuitor, ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a spus că este normal ca sindicatele să protesteze, dar că totuşi este convinsă, că reformele sunt necesare.  Apreciind că „poate unele ţări din UE nu au pus suficienţi bani deoparte de-a lungul anilor", ministrul luxemburgez al Trezoreriei, Luc Frieden, a precizat că „oamenii trebuie să înţeleagă, că noi trebuie să facem economie la buget, ca să putem investi pe viitor în politici sociale": Miniştrii UE au cerut Portugaliei, în cadrul reuniunii de la Gödöllö, în schimbul ajutorului de 80 de miliarde de euro acordat pentru refacerea economiei, să facă reforme structurale care să reducă cheltuielile la buget şi datoriile statului.

Criza nu-i afectează pe bancheri

Mai marii finanţelor portugheze au vorbit despre reducerea bugetului

image

„Regulile sunt foarte clare. Oricare stat membru are nevoie de asistenţă financiară din partea UE trebuie să prezinte măsuri sustenabile de reducere a deficitului, pentru că deficitul bugetar este de vină pentru situaţia, în care se află", a declarat Wolfgang Schauble. În replică, Confederaţia Europeană a Sindicatelor, a transmis pe site-ul său că Executivele ,,UE aplică măsuri de austeritate, care exercită presiune pentru reducerea salariilor prin ignorarea drepturilor de negociere colectivă. Aceste măsuri duc la regres social, în timp ce bancherii primesc în continuare bonusuri scandalos de mari".

"Miniştrii de Finanţe din UE sunt într-o cursă până la capăt, cine devine cel mai zgârcit la salarii în Europa.''
John Monks
secretar general al CES

"Oamenii trebuie să înţeleagă că noi facem economie la buget ca să putem investi pe viitor în politici sociale.''
Luc Frieden
ministrul Trezoreriei din Luxemburg

Benzina, în discuţie

Miniştrii de Finanţe au discutat la reuniunea informală din Ungaria şi despre creşterea preţului la materiile prime, care au dus la scumpirea energiei şi la creşterea inflaţiei în zona euro. Ministrul luxemburghez al Trezoreriei, Luc Frieden, a subliniat că este nevoie de mai mare transparenţă în afacerile cu materiile prime. ,,Nu avem ce face. O vreme va trebui să trăim cu un preţ ridicat al petrolului", a completat Frieden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite