Miting anti-austeritate la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Columb, pentru a manifesta împotriva planului de austeritate al guvernului conservator. Ei cer un referendum privind politica de austeritate a guvernului.

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile Madridului. Autoritățile estimează că numărul participanţilor este de circa o jumătate de milion, transmite Agerpres. "Vor să distrugă ţara, trebuie să-i împiedicăm" este sloganul principal al manifestaţiei de sâmbătă, la care participă oameni veniţi din toate colţurile Spaniei.

În vreme ce sindicatele agită din nou spectrul unei greve generale, participanţii la manifestaţie critică "supunerea" guvernului de la Madrid faţă de cerinţele Uniunii Europene pentru reducerea deficitului şi a datoriei publice și "încălcarea drepturilor fundamentale" prin reducerile din serviciile publice garantate.


Țintă de deficit: 6,3%

"Summitul social" de sâmbătă are loc după ce vineri, la Nicosia, la summitul Eurogrupului, Spania s-a angajat din nou în faţa partenerilor din zona euro, să respecte ţinta de deficit pentru anul acesta - 6,3% din PIB. A fost anunțat un nou pachet de reforme, menite să ducă la alte reduceri ale cheltuielilor. Este vorba de al treilea al actualului guvern conservator, după cel din decembrie 2011, când au fost anunţate reduceri de 8,9 miliarde de euro, şi cel din iulie 2012, cu reduceri de 65 de miliarde de euro.

Bancă de rebuturi

În cursul săptămânii, guvernul a reuşit să treacă de legislativul spaniol a treia reformă a sistemului financiar de la asumarea mandatului, care cuprinde modalităţile de restructurare sau lichidare a entităţilor financiare cu probleme și crearea unei bănci de rebuturi în care să fie adunate toate activele toxice (mai ales cele derivate din explozia sectorului construcţiilor şi cel imobiliar).

În luna iunie, UE decidea că Spania va primi maxim 100 de miliarde de euro, sub forma unui pachet de ajutor destinat sistemului bancar şi financiar. Potrivit auditului realizat în aceeaşi lună de două companii străine de consultanţă, întregul sector bancar spaniol are nevoie de o sumă totală maximă cuprinsă între 51 şi 62 de miliarde de euro pentru recapitalizare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite