Misiunea ONU în Siria s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate ONU a anunţat în această după-amiază încheierea misiunii de observare militară în Siria.

"Condiţiile nu au fost îndeplinite pentru continuarea acestei misiuni care trebuie să se încheie duminică la miezul nopţii", a spus ambasadorul Franţei la ONU, Gerard Araud, după o reuniune a Consiliului privind Siria, preluat de Le Figaro.


"Mandatul Misiunii ONU de monitorizare în Siria (UNSMIS/, se încheie pe 19-20 august ", a spus diplomatul.


Statele membre au acceptat însă propunerea secretarului general al ONU Ban Ki-moon privind crearea unui birou de legătură referitor la criza siriană, declanşată în urmă cu 17 luni.

UNSMIS a fost trimisă pe teren în primăvara acestui an, conform unui plan de pace în şase puncte prezentat de fostul emisar internaţional în regiune Kofi Annan, însă activitatea observatorilor internaţionali a fost blocată din cauza exacerbării conflictului armat putere-opoziţie în Siria.

Omologul său rus, Vitali Ciurkin a regretat această decizie şi a anunţat că reprezentanţi ai membrilor permanenţi şi ţările din regiune s-ar întâlni mâine, la sediul central al organizaţiei.

Rusia şi China, au respins de două ori proiectele de rezoluţii ale Consiliului de Securitate împotriva regimului lui Bashar al-Assad .

Pe de altă parte, responsabila cu probleme umanitare din cadrul ONU, Valerie Amos, a afirmat recent că situaţia din Siria este din ce în ce mai grea şi că 2,5 milioane de sirieni au nevoie de asistenţă, potrivit unui interviu acordat la Damasc pe tema accesului umanitar, relatează AFP.

Printre acestea se află mii de persoane refugiate în şcoli, edificii publice şi case private, potrivit oficialilor umanitari şi militanţilor.

"Am vizitat mai multe şcoli din Damasc care găzduiesc refugiaţi. Mai multe dintre acestea şi-au pierdut locuinţele", a declarat Amos, adăugând că pentru moment nu este analizată nici o soluţie în vederea reluării cursurilor în septembrie.

Agenţii ONU din Siria şi partenerii lor locali nu pot face faţă singuri crizei umanitare, a apreciat Amos, cerând un acces mai uşor în ţară pentru muncitorii şi organizaţiile umanitare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite