Misiunea lui Livni, plină de obstacole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al partidului aflat la putere în Israel începe astăzi negocierile care se anunţă dificile pentru formarea guvernului Tzipi Livni, noul lider al Kadima, a anunţat ieri că

Noul preşedinte al partidului aflat la putere în Israel începe astăzi negocierile care se anunţă dificile pentru formarea guvernului

Tzipi Livni, noul lider al Kadima, a anunţat ieri că vrea să formeze cât mai rapid noul guvern, după victoria sa în faţa lui Shaul Mofaz la alegerile primare din partid.

Tzipi Livni, care deţine portofoliul Ministerului de Externe, a fost aleasă cu doar 431 de voturi în plus faţă de rivalul ei - Shaul Mofaz - ministrul Transporturilor.

Acest succes nu îi asigură însă numirea automată în funcţia de premier în locul lui Ehud Olmert, care a anunţat că va demisiona după ce vor avea loc alegeri în cadrul partidului. Chiar şi după demisia sa, Olmert, confruntat cu numeroase scandaluri de corupţie, va rămâne la conducerea unui guvern de tranziţie, până la formarea unui nou Cabinet.

Potrivit legislaţiei israeliene, Livni trebuie desemnată de preşedintele Shimon Peres în următoarele şapte zile pentru mobilizarea unei majorităţi parlamentare şi formarea unui guvern. Ea va avea la dispoziţie 42 de zile pentru formarea guvernului. Dacă nu va reuşi, în 90 de zile vor avea loc alegeri anticipate.

Apel la unitate

Fost agent al Mossad, Livni (50 de ani) nu pare a se urca în astfel de detalii. Ea va începe încă de astăzi negocieri cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru formarea noului guvern.

Conştientă de dificultăţile care îi stau în faţă, Tzipi Livni a făcut un apel la unitate. "Trebuie să schimbăm lucrurile şi să instaurăm rapid stabilitatea", a anunţat ea. Analiştii îi prevăd însă un mandat dificil, pe parcursul căruia se va confrunta cu mai multe provocări, precum crearea unei coaliţii solide, procesul de pace din Orientul Mijlociu sau criza financiară mondială.

"Livni va constata rapid că drumul îi este presărat cu multe obstacole", apreciază Efraim Inbar, profesor la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv. Comentatorul politic Daniel Bensimon este de părere că problema constă în faptul că ministrul de Externe nu s-a aflat "niciodată în centrul unor conflicte mari şi nimeni nu ştie cum va gestiona criza cu Iranul, negocierile cu Siria sau o eventuală a treia Intifadă".

Livni va constata rapid că drumul îi este presărat cu multe obstacole
Efraim Inbar,
profesor la Universitatea Bar-Ilan

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite