Misiunea din Afganistan, tot mai controversată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardele de dolari investite de comunitatea internaţională şi prezenţa îndelungată a trupelor ISAF nu par a fi de ajutor Afganistanului, ţară în care securitatea se deteriorează, susţine

Miliardele de dolari investite de comunitatea internaţională şi prezenţa îndelungată a trupelor ISAF nu par a fi de ajutor Afganistanului, ţară în care securitatea se deteriorează, susţine Mike McConnell, directorul Agenţiei Americane de Informaţii, citat de cotidianul britanic "The Guardian".


Guvernul afgan controlează circa 30% din teritoriu, talibanii - 10%, iar restul se află sub conducerea triburilor locale, a declarat, joi, Mike McConnell în cadrul unei audieri în Senatul de la Washington.

În ultimele 12 luni, în Afganistan s-au înregistrat cele mai violente conflicte de după 2001 şi ca urmare a unui sprijin tot mai mare venit din partea Al-Qaida. Potrivit şefului informaţiilor americane, una dintre zonele care creează probleme majore pentru trupele aliate este cea de la graniţa cu Pakistanul.

Ministerul afgan al apărării a replicat imediat, precizând că guvernul de la Kabul deţine controlul asupra a "peste 360 din cele 365 de districte" ale ţării. Pe de altă parte, amiralul Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme, a declarat că Pentagonul intenţionează să trimită în această primăvară 3.000 de instructori în Afganistan pentru a forma şi instrui forţele locale de securitate.

"The Guardian" notează că, deşi trupele NATO au ucis mii de insurgenţi, creşterea violenţelor a erodat autoritatea guvernului asupra provinciei, criticii numindu-l pe preşedintele Hamid Karzai "primarul Kabulului". (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite