Misiune imposibilă pentru Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul irlandez respinge amestecul în treburile interne Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a aflat ieri la Dublin pentru a înţelege de ce irlandezii au respins Tratatul de reformă

Premierul irlandez respinge amestecul în treburile interne

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a aflat ieri la Dublin pentru a înţelege de ce irlandezii au respins Tratatul de reformă al Uniunii Europene.

Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, trebuie să găsească o soluţie la criza generată de votul irlandez, care a zădărnicit speranţele adoptării unui tratat menit să uşureze procesul de luare a deciziilor într-o uniune extinsă.

Şeful statului francez a fost aşteptat "cu răceală" de liderii politici şi "cu iritare" de irlandezii de rând, după ce a declarat, într-un cerc restrâns, că textul tratatului nu va fi renegociat şi că ar putea cere repetarea votului.
Indignare a stârnit şi ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, care a afirmat că irlandezii "au profitat" mult mai mult decât alţii de pe urma UE şi ar fi trebuit să aprobe Tratatul.

La ambasada Franţei la Dublin, Nicolas Sarkozy şi liderii mai multor formaţiuni politice şi organizaţii care au făcut campanie pentru respingerea tratatului au discutat cu uşile închise, "pentru ca fiecare să spună deschis ce are pe suflet", nota cotidianul "Le Figaro". Organizatorii vizitei au respins planurile iniţiale ca Sarkozy să vorbească în public cu liderii numeroaselor grupări ce se opun Tratatului, în cadrul Forumului Naţional privind Europa.

Întâmpinat cu proteste

Şeful statului francez a fost întâmpinat cu proteste vehemente în faţa clădirii guvernului irlandez. "Sarkozy a arătat un dispreţ profund faţă de poporul irlandez", a declarat un student de 20 de ani. Premierul Brian Cowen l-a atenţionat pe Nicolas Sarkozy că nu trebuie să mai insiste cu Tratatul de reformă al UE şi să nu se amestece în treburile interne ale Irlandei.

De altfel, atât ministrul german de externe, Frank-Walter Steimeier, cât şi comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, au susţinut că irlandezii trebuie lăsaţi "să analizeze şi să reflecteze" şi apoi să comunice la viitorul summit al UE decizia luată.

Irlanda are nevoie de linişte şi înţelegere din partea partenerilor ei, pentru a se putea gândi la criza instituţională a UE
Brian Cowen, premierul Irlandei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite