Misiune delicată pentru Robert Gates

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al apărării va pomeni la Kiev despre posibila aderare a Ucrainei la NATO Secretarul american al apărării, Robert Gates (foto), a început, ieri, un turneu în

Secretarul american al apărării va pomeni la Kiev despre posibila aderare a Ucrainei la NATO

Secretarul american al apărării, Robert Gates (foto), a început, ieri, un turneu în răsăritul Europei pentru a pleda din nou cauza scutului american. Oficialului de la Pentagon îi revine şi delicata misiune de a-l convinge pe ministrul turc al apărării să nu grăbească o intervenţie unilaterală a armatei ţării sale în Kurdistanul irakian.

Robert Gates a sosit, ieri, în Ucraina, unde urma să se întâlnească cu preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko. Oficialul american încearcă să obţină, astfel, sprijinul Kievului, în spinoasa problemă a scutului antirachetă, subiectul care irită în continuare Moscova. Insistenţa cu care Statele Unite încearcă să demonstreze că amplasarea scutului este indispensabilă Europei pentru a se apăra în cazul unui atac al Iranului nu convinge Rusia.

Din contră, alegerea Poloniei şi a Cehiei ca ţări-gazde ale componentelor scutului e văzută, la Moscova, drept o "invadare" a fostei sale zone de influenţă dublată de o ameninţare directă la adresa propriei sale securităţi. Ultimele negocieri asupra acestui subiect, desfăşurate recent la Moscova, cu prilejul vizitei Condoleezzei Rice şi a lui Robert Gates, au fost un eşec pe toată linia. În ceea ce priveşte Ucraina, Viktor Iuşcenko a declarat că nu ia în considerare o posibilă extensie a scutului şi pe teritoriul ţării sale, dar nici nu condamnă amplasarea acestuia în Europa.

Robert Gates are prevăzută pe agendă şi participarea la reuniunea consiliului de miniştri ai apărării din Europa de Sud - Est, o organizaţie regională creată recent, în scopul de a simplifica procedura de aderare la NATO a ţărilor aspirante, prilej cu care va evoca posibilitatea cooptării în Alianţă a Ucrainei, un subiect drag preşedintelui Iuşcenko. Robert Gates urma să se întâlnească, la Kiev, şi cu ministrul turc al apărării, pe care trebuie să-l convingă să renunţe la o intervenţie militară în Kurdistanul irakian.

Cehii resping radarul

Gates se va afla mâine, la Praga, pentru o ultimă tatonare înainte de negocierile finale vizând amplasarea scutului, şi pe care americanii speră să le încheie până la sfârşitul acestui an. Pentru Washington, opoziţia crescândă a cehilor faţă de instalarea radarului (componentă a scutului) pe teritoriul ţării lor a constituit o surpriză cât se poate de neplăcută. În ultima vreme, curentul potrivnic a devenit majoritar, punând în încurcătură şi autorităţile de la Praga.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite