Misiune reuşită a NASA: Roverul Curiosity a ajuns pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robotul spaţial Curiosity a ajuns, luni dimineaţă, pe Marte, unde va căuta semne propice dezvoltării vieţii.

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, Curiosity, un dispozitiv de explorare spaţială de aproximativ o tonă este cel mai sofisticat trimis vreodată de oameni pe o altă planetă. Acesta a atins solul marţian în jurul orei 05.31 GMT (8.31- ora României), după ce a parcurs o distanţă de 570 de milioane de kilometri.

Curiosity, montat pe şase roţi şi alimentat de un generator nuclear, posedă şi un braţ articulat lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor - o premieră pentru misiunile de pe Marte. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.

Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost deja găsit şi pe Marte în anumite anotimpuri, de o sondă americană ce a fost plasată pe orbita marţiană.

Curiosity va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord. Robotul dispune şi de o staţie meteo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite