Mişcarea Hamas controlează Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islamiştii au cucerit reşedinţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene Ultimul bastion al organizaţiei laice Fatah a căzut. Mişcarea islamistă Hamas conducea ieri destinele a 1,5

Islamiştii au cucerit reşedinţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene

Ultimul bastion al organizaţiei laice Fatah a căzut. Mişcarea islamistă Hamas conducea ieri destinele a 1,5 milioane de palestinieni în Fâşia Gaza ruptă de lume. După o săptămână de lupte sângeroase care au degenerat în război civil, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a dizolvat guvernul de uniune naţională condus de premierul Ismail Haniyeh, membru Hamas, şi l-a însărcinat pe ministrul finanţelor, Salam Fayyad, un politician independent, să formeze noul guvern.

În urma confruntărilor sângeroase dintre cele două principale organizaţii palestiniene, Mişcarea Hamas şi Mişcarea Fatah favorabilă lui Mahmud Abbas, care au făcut cel puţin 113 victime, Fâşia Gaza este controlată de militanţii islamişti radicali. După o săptămână de extremă violenţă, Hamas a cucerit reşedinţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene, ca simbol al preluării puterii, a anunţat postul de radio al acestei facţiuni. Un militant cu cagulă pe faţă s-a aşezat ieri la biroul lui Abbas, proclamând, într-un dialogimaginar cu SUA, sfârşitul influenţei acestuia în Gaza, potrivit Reuters. "Hello, Condoleezza Rice! Trebuie să vorbeşti cu mine acum, nu mai există niciun Mahmud Abbas", a glumit acesta.

Abbas, în Cisiordania

În afară de câteva tiruri sporadice, ieri, străzile din oraşul Gaza erau calme şi locuitorii au început să iasă din casă cu prudenţă, după ce au rămas la adăpost între 7-14 iunie. Pe măsură ce au cucerit sediile forţelor fidele lui Abbas, militanţii Hamas i-au târât în stradă pe membrii Fatah şi i-au ucis. Drapelele verzi ale mişcării islamiste radicale flutură în cartierele generale controlate înainte de Fatah. Hamas a arestat înalţi responsabili ai mişcării care au dominat până acum viaţa politică palestiniană şi din serviciile de securitate. Dar mai târziu a anunţat că au fost "amnistiaţi". Mahmud Abbas nu mai are dreptul să pătrundă în Fâşia Gaza, fiind nevoit să rămână în Cisiordania, unde Fatah îşi are sediul principal. Barajele ridicate în oraş au dispărut şi automobiliştii circulă liber. Zeci de palestinieni au dat buzna în casele abandonate de responsabilii Fatah şi ale responsabililor din securitate şi s-au dedat la jafuri.

Intervenţia trupelor ONU, indezirabilă

Propunerea privind intervenţia forţelor ONU în Fâşia Gaza, care a fost lansată ieri de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a fost privită ieri cu scepticism de către analişti. S-a estimat că puţine ţări, sau chiar niciuna, ar accepta să-şi mobilizeze trupele în Gaza, înainte de a se semna un acord de încetare a focului între Hamas şi Fatah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite