Mişcare-surpriză în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Iuşcenko propune un guvern de uniune naţională, idee respinsă categoric de Iulia Timoşenko, dar acceptată de premierul Ianukovici Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a

Preşedintele Iuşcenko propune un guvern de uniune naţională, idee respinsă categoric de Iulia Timoşenko, dar acceptată de premierul Ianukovici

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a făcut apel ieri la crearea unei largi coaliţii între forţele prooccidentale şi proruse, destinată să pună capăt blocajului de pe scena politică. După numărarea a peste 99% din buletinele de vot, Partidul Regiunilor al premierului Viktor Ianukovici conducea cu 34,2%, urmat la mică distanţă de cele două formaţiuni "portocalii".

Iuşcenko le-a cerut liderilor Partidului Regiunilor, Blocului Iuliei Timoşenko (BIUT) şi mişcării proprezidenţiale "Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară" să se aşeze la masa negocierile pentru a forma guvernul şi noua majoritate în Rada Supremă.

"Se poate ajunge la stabilitate politică numai în urma unei înţelegeri între cele trei forţe politice", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă amânată cu mai mult de două ore, şeful statului ucrainean, subliniind că este dispus să garanteze transpunerea în practică a eventualului acord între cele trei formaţiuni.

Iuşcenko a precizat că, în ultimele două zile, a avut consultări politice cu liderii partidelor care au intrat în parlament în urma alegerilor anticipate de duminică.

Fostul premier Iulia Timoşenko a respins însă din start propunerea preşedintelui de a face o coaliţie cu Partidul Regiunilor. Lidera BIUT şi-a exprimat disponibilitatea de a crea o coaliţie parlamentară şi un guvern doar cu "Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară".

Ea a precizat că, în cazul creării unei coaliţii între mişcarea proprezidenţială şi Partidul Regiunilor, BIUT va rămâne în opoziţie. În schimb, premierul Ianukovici a salutat propunerea preşedintelui privind crearea unei coaliţii care să includă cele două tabere.

Previziuni date peste cap

Potrivit cotidianului rus "Kommersant", pentru a crea o coaliţie cât mai solidă, Iuşcenko a purtat negocieri cu liderul Blocului Litvin, care a acceptat să participe la guvernare, dacă planul preşedintelui se concretizează. Momentan însă un acord este greu de întrevăzut, întrucât Timoşenko nu are nicio şansă să ajungă prim-ministru într-o coaliţie cu Partidul Regiunilor.

De altfel, mişcarea preşedintelui e o surpriză. Analiştii se aşteptau ca Iuşcenko să înceapă negocieri pentru formarea unui guvern cu fosta sa aliată din timpul Revoluţiei Portocalii, nu şi cu Partidul Regiunilor. În plus, marţi, Timoşenko declarase că a primit acordul şefului statului de a forma guvernul, în baza unei înţelegeri între formaţiunea sa şi mişcarea proprezidenţială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite