Miroase a Watergate în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, David Cameron, a recunoscut că liderii conservatori au închis ochii la practicile dubioase ale „News of the World“ în schimbul sprijinului oferit de publicaţie. Fiul magnatului Rupert Murdoch, James, ar putea fi judecat în SUA şi Marea Britanie pentru rolul jucat în ascultarea convorbirilor telefonice.

Premierul britanic, David Cameron, a fost nevoit să ţină o conferinţă de presă în încercarea de a se apăra pe sine şi pe conservatori pentru legăturile cu tabloidul „News of the World", a cărui ultimă ediţie va apărea astăzi.

„Adevărul este că am închis ochii la practicile dubioase (n.r. - ale tabloidului), deoarece liderii partidului doreau foarte mult să obţină sprijinul publicaţiilor" deţinute în Marea Britanie de imperiul mogulului australian Rupert Murdoch. Pe de altă parte, premierul şi-a susţinut decizia de a-l numi pe Andy Coulson director de comunicare în 2007, la scurt timp după ce jurnalistul părăsise „News of the World".

Click pe foto pentru a vedea infografia cu personajele-cheie din scandalul News of the World

El susţine că a cerut verificarea lui Coulson şi nu a reieşit nimic în neregulă. Declaraţia sa este contrazisă de „The Independent". Cotidianul dezvăluie că David Cameron fusese informat de legăturile dintre Coulson şi Jonathan Rees, un detectiv privat plătit cu aproximativ 150.000 de lire (în jur de 168.000 de euro) anual pentru a obţine ilegal fel şi fel de informaţii personale despre personalităţi ale lumii politice şi mondene.

Recunoaşterea muşamalizărilor

Presa britanică scrie, citând surse anonime, că scandalul este abia la început şi ce e mai rău abia urmează. Rupert Murdoch s-a grăbit ieri să ajungă în Marea Britanie pentru a-şi salva imperiul zgâlţâit de un scandal care s-ar putea transforma într-un Watergate britanic. Tot ieri, poliţia a reţinut o a treia persoană, cel mai probabil un detectiv particular. Anterior, fuseseră arestaţi Andy Coulson şi Clive Goodman, reporterul care a interceptat convorbirile unor angajaţi ai Casei Regale. James Murdoch ar putea fi pus sub acuzare, atât în Marea Britanie, cât şi în Statele Unite, după ce el însuşi a dat de înţeles că ştia de existenţa a cel puţin unui caz de ascultare ilegală a unei convorbiri telefonice.

Ştergerea urmelor

În 2009, James Murdoch aflase că ziariştii încălcaseră dreptul la viaţa privată a şefului Asociaţiei Fotbaliştilor Profesionişti, Gordon Taylor, şi a fost de acord ca acesta să renunţe la acuzaţii în schimbul a 700.000 de lire (aproape 800.000 de euro), scrie „The Daily Telegraph". Cu toate acestea, el a dat asigurări oficialilor că nu era la curent cu metodele unor jurnalişti de la „News of the World". Întrebat dacă James Murdoch rămâne în acest context persoana potrivită pentru conducerea afacerilor News Corporation în Europa, premierul a precizat că sunt câteva întrebări la care „este nevoie de răspunsuri".

Poliţiştii au ridicat numeroase probe, printre care calculatoare, laptopuri şi DVD-uri pentru a verifica dacă au fost şterse e-mail-uri. Conform „The Gurdian", milioane de email-uri din ianuarie 2005 şi până în prezent au fost şterse din arhiva internă a tabloidului pentru a nu putea fi folosite drept probe împotriva jurnaliştilor.

Este vorba de corespondenţa electronică dintre editori, reporteri şi sursele lor, inclusiv detectivi privaţi. Urmele ar fi fost şterse de cineva din conducerea ziarului, potrivit unor surse apropiate anchetei. Asta după ce News Corporation a promis să coopereze cu poliţia.

Principiul omertei

Rupert Murdoch nu este la primul scandal, dar nimeni nu mai pariază că o să iasă cu bine şi de data aceasta. Australianul a reuşit până acum să facă ce şi-a propus: să câştige o influenţă imensă în politica americană şi în cea britanică. De la Harold Wilson (1964-1970, 1974-1976) încoace, toţi premierii britanici „i-au mâncat din palmă". La celebra sa petrecere, organizată în fiecare vară la Londra, toată elita politică şi socială ţine să fie prezentă. Anul acesta nu au lipsit premierul David Cameron, mai mulţi miniştri, dar şi liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, care arată acum cu degetul spre şeful Executivului şi-i cere socoteală pentru legăturile cu mogulul.

Prin intermediul „New York Post", „The Wall Street Journal" şi postul de televiziune Fox News, Murdoch a avut un impact greu de egalat asupra mediului politic din SUA în ultima jumătate de secol. Dar afacerea „News of the World" este doar începutul, nu sfârşitul seismului, notează „Newsweek", care trece în revistă practicile News International, afacerea britanică a lui Murdoch. „Nu spune nimic cuiva din afara familiei şi ei te vor proteja": asta era practica în trust, după cum mărturiseşte un fost editor.

Decăderea unui preşedinte

La 8 august 1974, preşedintele Richard Nixon a demisionat după ce s-a descoperit implicarea sa în afacerea Watergate: spionarea membrilor Comitetului Naţional al Partidului Democrat, aflat în opoziţie.

" Adevărul este că am închis ochii la practicile dubioase (n.r. - ale tabloidului), deoarece liderii partidului doreau foarte mult să obţină sprijinul publicaţiilor. "
David Cameron
premierul britanic

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite