Ministrul iranian al Afacerilor Externe a propus un compromis cu privire la dosarul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Ali Akbar Salehi, a propus un compromis cu privire la programul nuclear controversat al Teheranului în schimbul furnizãrii de uraniu îmbogãţit din partea altor state, relateazã AFP.

Într-un interviu pentru ediţia de luni a sãptãmânalului german Der Spiegel, liderul diplomaţiei iraniene a reafirmat dreptul ţãrii sale de a utiliza resursele nucleare în scopuri paşnice.

"Dacã dreptul nostru de a îmbogãţi (uraniu) este recunoscut, suntem pregãtiţi pentru un compromis. Vom limita, în mod voluntar, nivelul nostru de îmbogãţire" a combustibilului nuclear.

Însã, a declarat acesta pentru Spiegel, în schimb Iranul ar trebui sã "aibã garanţia de a primi" combustibil nuclear din strãinãtate.

O astfel de soluţie a fost propusã în mod inutil de cãtre statele occidentale în cursul unor negocieri anterioare.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat sãptãmâna trecutã cã Iranul nu va renunţa la programul sãu nuclear în pofida sancţiunilor occidentale care au provocat devalorizarea puternicã a monedei iraniene. Aceasta a pierdut 40 la sutã într-o sãptãmânã în faţa principalelor valute.

Miniştrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene se vor reuni la 15 octombrie la Luxemburg. Franţa, Germania şi Marea Britanie vor solicita o nouã serie de sancţiuni împotriva Iranului în domeniul energetic şi financiar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite