Ministrul acuzat de plagiat a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi-a dat ieri demisia, pe fondul acuzaţiilor că a copiat numeroase pasaje din lucrarea sa de doctorat.

„În cadrul unei întrevederi cât se poate de prietenoase i-am comunicat cancelarului că mă retrag din toate funcţiile mele politice şi i-am înaintat demisia. Este cel mai dureros moment din viaţa mea", a declarat ministrul Apărării. Angela Merkel s-a declarat „surprinsă" de gestul ministrului. Săptămâna trecută, Universitatea din Bayreuth i-a retras titlul de doctor, argumentând că politicianul a preluat pasaje din alţi autori fără a-i menţiona în bibliografie şi a încălcat astfel regulile unei lucrări ştiinţifice.

Impuls pentru corectitudine

Inclusiv unii jurnalişti, de la diverse publicaţii, printre care „Frankfurter Allgemeine Zeitung" şi „Neue Zürcher Zeitung", şi-au recunoscut pasaje întregi în lucrarea de doctorat referitoare la sistemele legale din Uniunea Europeană şi Statele Unite. Plecarea lui Karl zu Guttenberg - unul dintre cei mai populari miniştri şi văzut de mulţi drept succesorul lui Angela Merkel - reprezintă un succes pentru internauţi. Inspiraţi de această victorie, mai mulţi tineri au decis să ia la puricat toate tezele de doctorat ale politicienilor, pornind de la fostul cancelar Helmut Kohl şi până la actualul şef al Guvernului. Iniţiativei i se vor alătura mai mulţi cercetători care vor verifica respectarea regulilor documentării şi cercetării universitare de către politicienii germani. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite