Ministrul spaniol al apărării a trecut proba curajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însărcinată în şapte luni, Carme Chacon, deţinătoarea portofoliului apărării, a vizitat trupele din Afganistan Prima femeie numită ministru al apărării într-un guvern spaniol,

Însărcinată în şapte luni, Carme Chacon, deţinătoarea portofoliului apărării, a vizitat trupele din Afganistan

Prima femeie numită ministru al apărării într-un guvern spaniol, Carme Chacon, în vârstă de 37 de ani, şi-a preluat atribuţiile acum opt zile. La sfârşitul săptămânii trecute, ea a vizitat trupele spaniole staţionate în vestul Afganistanului, din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate a NATO.

În vizita-surpriză făcută celor 750 de militari spanioli desfăşuraţi în apropierea oraşului Heart, Carme Chacon a fost însoţită de un ginecolog, un anestezist, un pediatru şi o echipă medicală de prim ajutor.

După o escală de două ore în Kuwait, ea şi-a făcut apariţia la Herat la bordul unui avion militar Hercules C-130 al armatei spaniole.

În ciuda criticilor primite la Madrid, referitoare la inoportunitatea de a face călătorii dificile în starea în care se află, Chacon a declarat că, până la momentul sosirii pe lume a copilului, intenţionează să îi viziteze şi pe soldaţii spanioli aflaţi în misiune în Liban sau Kosovo.

Pe parcursul voiajului în Afganistan, ea a trecut în revistă trupele, a mâncat cu soldaţii, a vizitat un spital şi a depus o coroană de flori la mormântul celor 22 de soldaţi spanioli căzuţi la datorie în Afganistan.

Chacon are planuri mari

"Faptul că o femeie a fost numită în fruntea Ministerului Apărării este una dintre dovezile identificării forţelor armate cu societatea spaniolă", a subliniat Chacon la preluarea funcţiei, anunţându-şi intenţia de a continua modernizarea armatei spaniole.

Noul ministru s-a angajat de asemenea să "favorizeze integrarea femeilor" în armată. Femeile nu sunt admise în armata spaniolă decât din 1988, reprezentând ceva mai mult de 12% din efective, notează AFP.

"Un guvern prea roz"

Noul cabinet "feminin" condus de Jose Luis Zapatero, unde femeile deţin majoritatea (nouă, faţă de opt bărbaţi), nu a fost trecut cu vederea de Silvio Berlusconi, care a comentat ironic că "guvernul iberic este prea roz" pentru gustul său. "Zapatero a căutat-o şi va avea probleme în a le conduce", a spus viitorul premier italian într-un interviu acordat postului RAI24 News.

Cu toate acestea, lista viitorului cabinet de la Roma conţine o surpriză: portofoliul de la Ministerul Familiei ar urma să fie preluat de Mara Carfagna, 32 de ani, absolventă a Facultăţii de Drept, care a cochetat cu modellingul şi televiziunea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite