Ministrul german al apărării ar doborî avioanele deturnate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura, criticată în Germania, este aplicabilă în SUA, Marea Britanie şi Franţa. Ministrul german al apărării, Franz-Josef Jung, a declarat că ar ordona doborârea unui avion comercial cu

Măsura, criticată în Germania, este aplicabilă în SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Ministrul german al apărării, Franz-Josef Jung, a declarat că ar ordona doborârea unui avion comercial cu civili la bord, dacă acesta ar fi deturnat de terorişti în scopul comiterii unui atentat. Într-un interviu acordat revistei "Focus", Jung a precizat că ar lua această decizie în condiţiile în care nu ar exista alternativă, iar ameninţarea la adresa siguranţei naţionale ar fi "iminentă".

Potrivit actualei legislaţii germane, poate fi doborât numai un avion care are terorişti la bord, dar nu sunt prevăzute măsuri clare în cazul deturnării unui avion comercial. Ministrul german al apărării a afirmat că şi-ar fi dorit ca problema să fie lămurită în Constituţie. El şi-a exprimat dezamăgirea că nu există un consens în rândul coaliţiei de la Berlin. Declaraţiile lui Jung nu reprezintă o premieră în acest sens.

Anul trecut, Curtea Federală Constituţională din Karlsruhe a respins un proiect de lege, care le permitea ofiţerilor superiori să ordone doborârea unui avion civil deturnat de terorişti. Instanţa supremă a decis că o astfel de lege încalcă dreptul la viaţă şi demnitate al fiecărui om.

Referindu-se la această decizie, Jung a declarat că este de acord cu ea, dar regulile se schimbă în momentul în care democraţia este în pericol. Ministrul a mai precizat că ordinul ar urma să fie executat doar de către soldaţii dispuşi să facă un astfel de gest. Reacţia militarilor a fost promptă. Un pilot de la baza aeriană din Wittmund a declarat că nici el şi nici colegii lui nu ar executa ordinul.

Joaca de-a Dumnezeu

Afirmaţiile ministrului creştin-democrat Franz-Josef Jung au stârnit o adevărată furtună în rândul coaliţiei, în contextul dezbaterilor privind legislaţia antiteroristă. Conform purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Ulrich Wilhelm, Curtea Constituţională Federală nu a stabilit că o asemenea decizie este "neconstituţională în condiţii extreme".

Bernd Siebert, expert pe probleme de apărare şi membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a afirmat că Jung beneficiază de sprijinul partidului. Partenerii de coaliţie au criticat însă poziţia ministrului. Kurt Beck, liderul social-democraţilor, şi-a exprimat speranţa că Jung va reveni asupra declaraţiilor sale, în timp ce Verzii i-au cerut demisia, pe motiv că încearcă să fenteze Constituţia. Petra Pau, din cadrul Partidului Stângii, l-a acuzat pe Jung că "se joacă de-a Dumnezeu".

Preşedintele SUA poate ordona doborârea unui avion civil

După atentatele de la World Trade Center, legislaţia americană permite preşedintelui să ordone doborârea unui avion civil. Dacă decizia trebuie pusă în practică într-un timp foarte scurt, ea poate fi luată şi de generalul cu cel mai mare grad din aviaţia americană. Prevederi asemănătoare există şi în unele state europene, precum Marea Britanie şi Rusia, în timp ce în Cehia ordinul este dat de ministrul apărării. Şi în Franţa, premierul poate decide doborârea unui avion civil, dacă apreciază că siguranţa naţională este pusă în pericol, notează agenţia DDP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite