Ministrul sirian al Apărării şi un cumnat al preşedintelui Bashar au fost ucişi într-un atentat la Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul sirian al Apărării, generalul Daoud Rajha, a fost ucis miercuri în atentatul sinucigaş care a vizat clădirea Securităţii Naţionale din Damasc, a anunţat televiziunea siriană de stat, citată de AFP.

"Generalul Daoud Rajha a căzut martir în atentatul terorist care a vizat clădirea Securităţii Naţionale", a anunţat televiziunea, care declarase anterior că atentatul s-a produs în timpul unei reuniuni a miniştrilor şi oficililor din cadrul securităţii.

Şi un cumnat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a fost ucis în atac. Assef Shawkat ocupa funcţia de ministru adjunct al Apărării în guvernul de la Damasc şi era soţul surorii mai mari a lui Assad, Bushra.

Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat pentru AFP, că mai mulţi răniţi, printre care şi ministrul de Interne, Mohammad Ibrahim al-Shaar, au fost transportaţi la spitalul al-Shami din capitală.

Atentatul sinucigaş care a vizat miercuri clădirea Securităţii Naţionale din Damasc s-a soldat şi cu mai mulţi răniţi, dintre care unii "grav", în rândul miniştrilor şi oficialilor din cadrul serviciilor de securitate reuniţi în imobil, a anunţat televiziunea publică, relatează AFP.

Autorul atentatului ar putea fi o gardă personală din anturajul lui Assad?

 Clădirea, ultraprotejată, se află în cartierul Rawda, în centrul capitalei. Securitatea Naţională este condusă de generalul Hisham Ikhtiar, despre a cărui soartă nu se ştie nimic. Atentatul s-a produs în contextul în care lupte puternice sunt în plină desfăşurare în cartierele periferice ale Damascului.

În vârstă de 71 de ani, Hisham Ikhtiar este un personaj central în represiunea desfăşurată de regim împotriva revoltei care a izbucnit în martie 2011. Acesta figurează de la 23 mai 2011 pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană.

La 20 mai, acesta împreună cu alţi oficiali militari au fost ţinta unei tentative de otrăvire. Un angajat responsabil cu livrările la domiciliu vărsase mercur în alimentele acestora în timpul prânzului, după care a fugit, potrivit unor surse diplomatice de la Damasc.

Potrivit unei surse de securitate citate de Reuters, autorul atentatului sinucigaş, care nu a fost revendicat, ar fi fost o gardă personală din anturajul preşedintelui Bashar al- Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite