Ministrul francez al Apărării asigură SUA de "solidaritatea aliaţilor" în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian s-a întâlnit sâmbătă, la sediul Pentagonului, cu omologul său american Leon Panetta, pe care l-a asigurat de "solidaritatea aliaţilor" în Afganistan, inclusiv a Franţei, cu o zi înainte de deschiderea summitului NATO de la Chicago, relatează AFP.

Problema retragerii trupelor franceze de luptă din Afganistan la sfârşitul lui 2012 nu ar trebui să ridice "dificultăţi majore" la summitul NATO de la Chicago, a declarat pentru AFP ministrul francez, la finalul întâlnirii, mărturisind că a avut impresia că poziţia franceză a fost "înţeleasă".

La Chicago, "după părerea mea, nu va exista un subiect major mâine (duminică). Unitatea Alianţei (Nord-Atlantice) şi solidaritatea aliaţilor va fi reiterată. Va fi, în opinia mea, un summit al consensului", a apreciat el.

Această primă întâlnire între cei doi a durat aproximativ 40 de minute şi a constat într-o "discuţie călduroasă, într-un spirit de mare încredere", potrivit lui Jean-Yves Le Drian, în opinia căruia "a fost vorba mai ales de a intra în contact", notează Mediafax.

Ministrul a repetat voinţa preşedintelui François Hollande de a retrage trupele de luptă, staţionate în principal în provincia afgană Kapisa şi în districtul Surobi, până la sfârşitul anului, dar "că acest lucru trebuie să se facă doar în cele mai bune condiţii de securitate pentru forţele franceze şi forţele aliate".

"Retragerea logistică este mai lungă şi necesită, de asemenea, securizare", a adăugat el. În afară de menţinerea unui contingent pentru misiuni de formare ale armatei şi poliţiei afgane, trupe franceze ar urma să rămână în Afganistan cu scopul de a proteja materialul - aproximativ 900 de vehicule şi circa 1.400 de containere - şi a asigura o repatriere în bune condiţii a acestuia.
"Evident, acest lucru nu înseamnă că părăsim coaliţia, ci că prezenţa noastră va fi diferită", a repetat el.

Întrebat care este proporţia care va fi repatriată din rândul celor aproximativ 3.500 de militari francezi staţionaţi în prezent în această ţară, Le Drian a răspuns că nu este "în măsură, la ora actuală, să ofere cifre".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite