Ministru bogat, fermier subvenţionat de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal de proporţii în Marea Britanie! Ministrul Mediului şi Pescuitului de la Londra, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din Regatul Unit a câştigat peste două milioane de lire din subvenţiile date de Uniunea Europeană pentru agricultură.

Aceasta, în condiţiile în care instituţia pe care o conduce a refuzat să facă publică lista celor care beneficiază de pe urma ajutoarelor comunitare pentru fermieri.

Suma nu a ajuns direct în conturile ministrului Richard Benyon (foto) ci în cele ale asociaţiei familiale din care face parte şi care deţine circa 10.000 de hectare, în valoare de peste 125 de milioane de lire sterline. Familia Benyon se află astfel în topul britanicilor care au profitat de pe urma Politicii Agricole comune a Uniunii Europene în perioada 1999-2009.

Nici colegul său Jim Paice, ministru al Agriculturii, n-a stat cu mâinile în sân. El a primit subvenţii din bugetul comunitar în valoare de câteva sute de mii de lire pentru ferma pe care o are în Cambridgeshire. Potrivit tabloidului „Daily Mail", care face aceste dezvăluiri, Richard Benyon a fost numit ministru al Mediului şi Pescuitului în luna mai 2010.

Secretizarea datelor, cerută de UE

Şase luni mai târziu instituţia pe care o coordonează a decis să blocheze accesul la informaţii privind beneficiarii subvenţiilor europene din Marea Britanie.

Miniştrii guvernului de la Londra susţin că decizia „secretizării" acestor informaţii este o consecinţă a recomandărilor primite direct de la Bruxelles. Activiştii care luptă pentru libertatea informaţiilor susţin că Executivul de la Londra a adoptat noua regulă privind confidenţialitatea ajutoarelor pentru fermieri tocmai ca să ascundă suma imensă primită din bugetul UE chiar de membri ai guvernului britanic, persoane care - se ştie - nu au probleme financiare.

Critici de la colegi

Ministrul Mediului şi Pescuitului a devenit deja ţinta criticilor colegilor săi din parlament pentru lipsa de transparenţă de care a dat dovadă.

„Poziţia domnului Benyon este greşită din cap până-n picioare. Cum poate un ministru să primească subvenţii de la UE?", a declarat Paul Flynn, parlamentar laburist. Benyon şi-a trecut în declaraţia de avere terenul de 10.000 de hectare, fără a face însă publică informaţia privind sprijinul financiar primit din partea vreunei instituţii. El susţine că a renunţat şi la funcţia de conducere a micii sale afaceri de familie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite