Ministru demisionar din cauza amantei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei canadiene a fost nevoit să demisioneze după ce a uitat documente secrete despre Summitul NATO de la Bucureşti la fosta iubită Maxime Bernier şi-a depus mandatul după

Şeful diplomaţiei canadiene a fost nevoit să demisioneze după ce a uitat documente secrete despre Summitul NATO de la Bucureşti la fosta iubită

Maxime Bernier şi-a depus mandatul după ce s-a aflat că a lăsat documente secrete într-un loc nesigur şi că fosta sa iubită avea legături cu o bandă de motociclişti.

Potrivit Canadian Press, pachetul lăsat de fostul şef al diplomaţiei de la Ottawa în apartamentul fostei sale iubite, Julie Couillard, includea documente clasificate şi altele făcute publice în baza Legii accesului la informaţie, despre pregătirea participării lui Bernier la Summitul NATO de la Bucureşti, la care Canada a anunţat că îşi va menţine trupele în Afganistan până în 2011.

Risc pentru securitatea ţării

"Maxime a venit să mă vadă şi a uitat un document", a spus Couillard într-un interviu televizat difuzat la câteva ore după ce premierul Stephen Harper a anunţat că a acceptat demisia lui Bernier din acest motiv.
Couillard a declarat că a contactat un avocat atunci când a găsit documentul şi i s-a spus că acesta este proprietatea guvernului canadian.

"Documentul a fost returnat", a spus ea, adăugând că Bernier le-a lăsat acasă la ea din greşeală. Bernier fusese criticat în ultimele săptămâni din cauza relaţiei cu Julie Couillard, care avusese legături cu bandele de motociclişti delincvenţi numiţi Îngerii Iadului.

Opoziţia a susţinut că o astfel de relaţie ar putea reprezenta un risc pentru securitatea ţării şi a cerut cu insistenţă să afle dacă au fost făcute verificări în acest sens. Guvernul canadian a refuzat să răspundă, subliniind că aspectul ţine de viaţa personală a oficialului.

Din gafă în gafă

Nu este pentru prima oară când opoziţia îl prinde pe picior greşit. În luna aprilie, Bernier a pus Ottawa într-o situaţie delicată declarând public că preşedintele afgan Hamid Karzai ar trebui să îl înlocuiască pe guvernatorul provinciei Kandahar, regiune unde se află un contingent de 2.500 de soldaţi canadieni.

Recent, a fost criticat pentru că a oferit Programului Alimentar Mondial (PAM) un avion de transport militar canadian care să transporte elicoptere în Myanmar, în condiţiile în care niciunul dintre elicoptere nu era disponibil, iar guvernul ar fi trebuit să închirieze avionul pentru a-şi onora promisiunea.

Premierul Stephen Harper a anunţat că Bernier va fi înlocuit temporar în funcţie de ministrul pentru comerţ internaţional David Emerson, iar ministrul pentru patrimoniul canadian, Josee Verner, se va ocupa de Francofonie.

Harper a subliniat că nu intenţionează "să facă vreun comentariu în legătură cu fosta parteneră a unui ministru, dar a recunoscut că fapta ministrului este una gravă".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite