Miniştri din Balcani, vizită misterioasă la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaintea summitului NATO de la Bucureşti, Zagrebul, Skopje şi Tirana îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a primi invitaţii de aderare Miniştrii apărării din Croaţia, Macedonia

Înaintea summitului NATO de la Bucureşti, Zagrebul, Skopje şi Tirana îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a primi invitaţii de aderare

Miniştrii apărării din Croaţia, Macedonia şi Albania, cele trei ţări balcanice candidate la aderarea la NATO, au fost primiţi, marţi, la Departamentul american de Stat şi la cel al Apărării. Albanezul Fatmir Mediu, croatul Branco Vukelici şi macedoneanul Lazar Elenovski s-au întâlnit cu ministrul american al apărării, Robert Gates, şi cu secretarul de stat adjunct, John Negroponte.

"În ceea ce priveşte aderarea la NATO, au loc discuţii nu numai în capitale, dar şi între capitale. Cred că se poate spune că nicio decizie nu a fost luată deocamdată", a declarat laconic purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

El a reamintit că deciziile în cadrul Alianţei se iau prin consens. McCormack a mai precizat că data finală pentru luarea unei decizii este summitul de la Bucureşti. Recent, la Conferinţa anuală pentru politici de securitate de la München, Gates a declarat că SUA consideră că cele trei sunt "pregătite" pentru a deveni membre ale Alianţei.

Potrivit AFP, Croaţia pare a avea cele mai multe şanse să fie invitată să adere, în timp ce Albania nu a aplicat suficiente reforme. Grecia blochează aderarea Macedoniei din cauza disputei mai vechi pe tema numelui fostei republici iugoslave.

Stabilizarea zonei

Cei trei miniştri ai apărării din Balcani au participat şi la un seminar organizat de Consiliul Atlantic, un grup din Washington care sprijină relaţiile dintre Europa şi Statele Unite. Cu acest prilej, ei au declarat că integrarea lor în NATO va ajuta la stabilizarea zonei, după declararea unilaterală a independenţei Kosovo.

Propunere ONU pentru titulatura Macedoniei

Mediatorul ONU pentru denumirea oficială a Macedoniei, Matthew Nimetz, a prezentat, la Atena, guvernelor grec şi macedonean, o nouă propunere pentru a rezolva disputa pe această temă. Mediatorul a refuzat să ofere detalii despre propunerea sa. Potrivit presei elene, este vorba de două nume pentru fosta republică iugoslavă.

Unul va fi utilizat în raporturile cu Grecia şi cu organizaţiile internaţionale, iar celălalt - pentru uz intern şi în relaţiile bilaterale. Grecia blochează din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub acest nume, considerând că acesta aparţine patrimoniului său naţional.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite