Minielicopter pentru poliţia rutieră britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul nu are pilot şi este ghidat de la sol prin telecomandă Se numeşte "microdronă" şi aduce mai degrabă cu o farfurie zburătoare decât cu un aparat de supraveghere a circulaţiei.

Aparatul nu are pilot şi este ghidat de la sol prin telecomandă

Se numeşte "microdronă" şi aduce mai degrabă cu o farfurie zburătoare decât cu un aparat de supraveghere a circulaţiei. Poliţia britanică este încrezătoare şi speră că noul minielicopter se va dovedi o armă preţioasă împotriva răufăcătorilor.

Distanţa dintre vârfurile celor opt elice este de numai cinci centimetri, iar inginerii care au proiectat acest elicopter fără pilot s-au străduit să-l facă atât de mic pentru că - iniţial - era destinat operaţiunilor militare de recunoaştere.

Dar, începând din această vară, microdronele vor pluti deasupra străzilor din Liverpool şi, pentru prima dată, vor avea sarcini cât se poate de... civile. Cele opt rotoare sunt aşezate, două câte două, pe patru braţe, iar în mijloc se află o minicameră şi o pereche de roţi pentru aterizare.

Aparatele sunt silenţioase şi vor fi folosite pentru supravegherea circulaţiei în timpul orelor de vârf, dar şi pentru a măsura, cu ajutorul unui aparat radar, viteza autovehiculelor din trafic. Minielicopterul decolează şi zboară în siguranţă pe orice tip de vreme, având o viteză de croazieră de 24 de kilometri pe oră. Rotoarele sunt acţionate electric, pe baza unor baterii reîncărcabile, iar telecomanda le asigură o autonomie de zbor de 450 de metri. Pentru că aparatul e foarte uşor, consumul e foarte mic.

Supraveghere de la sol, fără riscuri

Conform programului adoptat de poliţia britanică, în vizorul microdronelor nu se vor afla doar şoferii, ci şi bicicliştii care gonesc nebuneşte prin parcuri sau galeriile cluburilor de fotbal, în timpul unor partide mai "fierbinţi". În plus, ori de câte ori intervenţia poliţiei ar putea pune în pericol vieţile agenţilor, va fi trimis un minielicopter. Pe timp de noapte, camerele vor fi echipate cu dispozitive termosensibile, care vor permite filmarea persoanelor sau animalelor vii, chiar dacă afară e complet întuneric. Pilotul de la sol, care va acţiona telecomanda, va purta o pereche de ochelari speciali, prin care va vedea exact ceea ce filmează camera montată pe elicopter.

În funcţie de aparatura montată "la bord", o microdronă costă între 15.000 şi 21.000 de euro. Ofiţerii le-au denumit deja "farfurii zburătoare" şi, în aceste zile, au loc primele "antrenamente" pentru agenţii care le vor utiliza.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite