Minerii au sositla Madrid pentru a protesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minerii spanioli organizează astăzi un protest la Madrid , la care sindicatele speră că vor participa circa 25.000 de oameni.

Cei mai mulţi dintre mineri au venit pe jos de la sute de kilometri distanţă, din nordul Spaniei, unde protestele desfăşurate în faţa minelor de cărbune s-au sfârşit prin ciocniri între mineri şi poliţie. Motivul protestelor sunt planurile guvernului de a reduce subvenţiile acestei industrii de la 301 milioane de euro anul trecut la 111 milioane de euro în acest an. Sindicatele spun că reducerea de buget ameninţă 30.000 de joburi şi poate distruge industria minieră

Guvernul spaniol susţine că plăteşte subvenţii disporporţionat de mari pentru o industrie mică şi neprofitabilă. În timpul nopţii minerii au mărşăluit pe străzile Madridului cu lămpile de la căşti strălucind în întuneric. Mulţimi de susţinători s-au adunat pe marginea străzilor pentru a-i susţine.

Noi măsuri de austeritate

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, urmează să se adreseze Parlamentului, miercuri, pentru a detalia un nou set de măsuri de austeritate menite să echilibreze bugetul.
Premierul ar urma să anunţe o creştere a TVA, dar şi reduceri ale bugetului asigurărilor sociale şi ale bugetului de şomaj.

Aceste măsuri vin în schimbul unui ajutor european pentru salvarea băncilor şi în schimbul unei extinderi a perioadei de reducere a deficitului în cazul Spaniei.
Miniştrii de Finanţe ai eurozonei au fost de acord să furnizeze, până la sfârşitul acestei luni, 30 de miliarde de euro pentru băncile spaniole aflate în dificultate şi să dea Madridului încă un an - până în 2014 - pentru a-şi atinge ţintele bugetare impuse de UE.
Analiştii spun că liderii europeni vor să vadă un plan credibil din partea Spaniei pentru viabilitate şi reducerea deficitului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite