Militarul azer condamnat pe viaţă la Budapesta a fost primit ca un erou în patria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul azer al apărării, Safar Abiev, l-a avansat la grad de maior pe Ramil Safarov, militarul care a ucis, la Budapesta, un coleg de naţionalitate armeană, a anunţat portalul de ştiri azer Trend.

În 2004, pe când se afla la studii în Ungaria, locotenentul Ramil Safarov l-a ucis cu un topor pe un coleg al său, ofiţer de naţionalitate armeană. Justiţia ungară l-a condamnat pe Ramil Safarov la detenţie pe viaţă, însă vineri autorităţile ungare l-au extrădat Azerbaidjanului.

Imediat după întoarcerea sa acasă, Safar Abiev a fost graţiat printr-un decret prezidenţial. Potrivit comunicatului Ministerului Apărării de la Baku, minstrul apărării l-a primit pe Safarov, l-a felicitat pentru întoarcerea sa acasă, precum şi pentru obţinerea graţierii acordate de şeful statului Ilham Aliev. Safarov Abiev i-a urat mult suces lui Ramil Safarov în activitatea sa desfăşurată în domeniul militar.

Ministrul apărării i-a mulţumit şefului statului - care este şi comandant-suprem al armatei - pentru atenţia şi grija manifestată faţă de ofiţerul Safarov.

"Ministerul de Externe al Azerbaidjanului apreciază în mod deosebit cooperarea autorităţilor ungare pentru întoarcerea acasă a lui Ramil Saharov", a declarat portalului de ştiri Trend purtătorul de cuvânt al Ministerului azer de Externe, Elman Abdullayev, care a menţionat: "Autorităţile azere au întreprins aceste demersuri de mai de mult timp şi apreciază în mod deosebit colaborarea Ungariei în această chestiune".

Ordinul de graţiere a lui Ramil Safarov, semnat de preşedintele Ilham Aliev, reprezintă "victoria dârzeniei, a curajului şi a dreptăţii", a subliniat pe site-ul oficial al partidului aflat la guvernare, Partidul Noul Azerbaidjan, vicepreşedintele - secretar executiv acestei formaţiuni politice. Potrivit lui Ali Ahmedov, graţierea lui Safarov este un semn al eliberării regiunii Nagorno-Karbah, enclava armeană desprinsă din Republica Azerbaidjan.

"Atât Nagorno-Karabah, cât şi Ramil au fost victime ale unor sabotori. Regiunea seperatistă a fost ocupată de duşmani, iar Ramil Safarov a petrecut mulţi ani în închisoare. Ramil a fost lăsat liber, iar următorul pas este eliberarea Nagorno-Karabah", a subliniat Ali Ahmedov, adăugând că eliberarea lui Safarov este rezultatul politicii paşnice promovate de Republica Azerbaidjan.

Potrivit site-urilor azere, militarul condamnat pe viaţă în 2007, la Budapesta, printr-o sentinţă definitivă, este sărbătorit în patria sa ca un erou.

După eliberarea sa, Ramil Afarov s-a deplasat la monumentul tatălui actualului şef al Azerbaidjanului, fostul preşedinte Gaidar Aliev, şi a depus flori la monumentul ridicat în memoria militarilor căzuţi în războiul purtat cu Armenia, pentru regiunea Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, un conflict îngheţat

Conflictul din Nagorno-Karabah, care s-a soldat cu 15.000 de morţi şi un milion de refugiati, a izbucnit în februarie 1988, când această regiune autonomă locuită majoritar de armeni şi-a anunţat intenţia de a se separa de republica sovietică Azerbaidjan.

În septembrie 1991, autorităţile regionale au proclamat crearea Republicii Karabahul de Sus, având capitala la Stepanakert.

În replică, Baku a anulat autonomia regiunii, declanşând ostilităţile între armata azeră şi formaţiunile de luptă armene din Karabahul de Sus susţinute de Erevan şi de diaspora americană. Un armistiţiu a fost încheiat în regiune la 12 mai 1994. Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Karabahului de Sus şi asupra a şapte districte adiacente regiunii secesioniste.

Negocierile pentru reglementarea conflictului sunt purtate din 1992 în cadrul Grupului de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), grup coprezidat de SUA, Franţa şi Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite