Miliarde de euro pentru Palestina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Comunitatea internaţională s-a arătat generoasă cu un stat care nu există încă. Liderii palestinieni prezenţi la conferinţa donatorilor de la Paris au obţinut mai mult decât au

>> Comunitatea internaţională s-a arătat generoasă cu un stat care nu există încă.

Liderii palestinieni prezenţi la conferinţa donatorilor de la Paris au obţinut mai mult decât au sperat pentru crearea viitorului stat, cel mai susţinut financiar în acest moment. Reprezentanţii celor 68 de ţări care au participat la "cheta" din capitala Franţei au pus la bătaie nu mai puţin de 7,4 miliarde de dolari, în condiţiile în care Autoritatea Palestiniană solicitase doar 5,6 miliarde de dolari.

"Adevăratul învingător este statul palestinian", a afirmat Bernard Kouchner, ministrul francez de externe, care a anunţat suma strânsă în aplauzele delegaţiilor prezente la reuniunea consacrată colectării de fonduri în perspectiva creării unui viitor stat palestinian independent. Generozitatea ţărilor donatoare i-a luat prin surprindere pe liderii palestinieni aflaţi la Paris.

"Considerăm că acest efort făcut de comunitatea internaţională este un vot de încredere pentru proiectele noastre", a declarat premierul Salam Fayyad. Cele 7 miliarde de dolari promise de donatori sunt destinate finanţării unui plan de dezvoltare în următorii trei ani a viitorului stat palestinian. Banii îi vor ajuta pe palestinieni să-şi consolideze economia şi instituţiile, astfel încât obiectivul stabilit la conferinţa de la Annapolis de creare a unui stat palestinian până la sfârşitul lui 2008 să fie atins cât mai repede.

Tot din această sumă urmează să fie achitate salariile celor 160.000 de funcţionari ai Autorităţii Palestiniene. Pe de altă parte, 2,8 miliarde de dolari vor fi consacrate bugetului pe 2008 al guvernului palestinian.

O pace imposibilă

Bunele intenţii arătate la conferinţa donatorilor nu au fost primite cu entuziasm în teritoriile palestiniene. Nimeni nu crede că un stat palestinian poate fi creat până în 2008. Cele două părţi se află în continuare pe poziţii adverse, negocierile de pace nu au făcut niciun progres, iar procesul de colonizare continuă. În afară de aceasta, armata israeliană şi-a intensificat raidurile asupra militanţilor radicali palestinieni.

În ultimele zile au fost ucişi liderul militar al Jihadului islamic şi alţi nouă combatanţi ai acestui grup responsabil de majoritatea atacurilor cu rachete împotriva Israelului. În Fâşia Gaza, armata israeliană a efectuat trei raiduri aeriene împotriva unor vehicule în care se aflau combatanţi ai Jihadului, care a promis că va riposta lansând atacuri sinucigaşe în Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite