Miliardarii cumpără planeta ca s-o salveze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul companiei de confecţii Esprit, un înrăit ecologist, preia teritorii întinse ca să evite distrugerea lor Douglas Tompinks este multimiliardar şi e dispus să-şi cheltuiască

Fondatorul companiei de confecţii Esprit, un înrăit ecologist, preia teritorii întinse ca să evite distrugerea lor

Douglas Tompinks este multimiliardar şi e dispus să-şi cheltuiască banii salvând pădurile şi junglele planetei. Până acum a achiziţionat aproape toată Patagonia, o imensă pădure cu lacuri din Canada şi zona mlăştinoasă din nord-vestul Argentinei. El se declară gata să cumpere şi alte zone aflate în pericol, informează cotidianul "The Scotsman".

Unii spun că Douglas Tompkins cumpără, de fapt, rezervele de apă dulce ale Terrei, dar e puţin probabil că un om atât de priceput în afaceri n-ar putea intui ce s-ar alege de miliardele lui dacă planeta ar rămâne, cu adevărat, fără apă. Conştient de riscul inevitabil, Tompkins spune: "Dacă oamenii ar rămâne fără apă potabilă şi eu aş fi proprietarul pământului dorit de toată lumea, sunt convins că n-aş mai trăi prea mult. Faptul că pe teritoriile întinse din Canada, Chile şi Argentina se află rezerve de apă potabilă e doar o consecinţă a aspiraţiilor mele ecologice", spune miliardarul american.

Un nou tip de cucerire?

Mulţi au fost cei care au vrut să afle secretul achiziţiilor sale, care au depăşit deja trei milioane de hectare. Că un bărbat de 64 de ani, născut şi crescut la New York, iubeşte atât de mult natura pare de înţeles. "Primul teren de mari dimensiuni l-am cumpărat în Canada, ca să nu fie prea departe", i-a explicat el lui Larry King, într-o emisiune de la CNN. "The Scotsman" preciza ieri că Douglas Tompkins cumpără zone pustii, dar bogate în vegetaţie, pentru ca aceste zone să nu fie cumpărate de alţi oamenii de afaceri care le-ar distruge imediat, prin defrişări masive. Alături de el, Sylvester Stalone şi Ted Turner au achiziţionat şi ei teritorii întinse în Patagonia. În curând, toată regiunea va fi a americanilor. Să fie acesta un nou fel de cucerire?

Terenuri, transformate în parcuri

Până acum, imperiul Tompkins numără câteva achiziţii de excepţie: Parcul Pumalin, din Patagonia, bazinul râului Santa Cruz, din sudul Argentinei, Parcul Esteros del Ibera, din provincia Norientes, nord-estul Argentinei, şi Pădurea de Cedru roşu, din Canada. După ce cumpără, noul proprietar interzice imediat orice exploatare forestieră sau altă activitate ce ar provoca distrugerea mediului. Din acest motiv, miliardarul are dese conflicte cu locuitorii din zonele respective, care sunt nemulţumiţi că rămân fără locuri de muncă.

Fermierii din Argentina nu-i mai vând terenuri

Fermierii au fost preveniţi să nu-i vândă cumva micile lor proprietăţi. "Americanii ne cumpără ţara pe nimic!", strigă în gura mare politicienii naţionalişti. Iar oamenii îi ascultă. Dar, în ciuda agitaţiei, în cele două zone cumpărate de Tompkins au încetat abuzurile. "Fermele din anumite zone nu sunt niciodată rentabile", explică miliardarul. "Ţăranii taie pădurile şi apoi cultivă porumb, dar în doi-trei ani pe terenul respectiv nu mai creşte nici măcar iarba. Totul se transformă în deşert", mai spune el. "Pânza freatică de aici este la suprafaţă şi apa se menţine numai între rădăcinile copacilor. Cum dispar arborii, dispare şi apa". Tompkins crede însă că oamenii vor înţelege, până la urmă, mai ales că la fel s-a întâmplat şi în Statele Unite, în urmă cu vreo 30 de ani. "Vastele câmpii americane, care acum au rămas fără apă şi nu mai pot fi cultivate cu cereale, au fost cândva păduri. Acum mor şi nimeni nu mai poate face nimic", spune Tomkins.

Patagonia, un tărâm de vis

Partea de sud a continentului american aparţine Argentinei şi statului Chile. Întreaga zonă are 900.000 de kilometri pătraţi (cam de patru ori cât România) şi o populaţie de numai 1,7 milioane de locuitori. Când a descoperit-o Magellan, indigenii de aici măsurau toţi peste 1,8 metri înălţime, în timp ce spaniolii doar 1,55 metri, în medie. Spaniolii le-au spus localnicilor "patagoni", adică "oameni cu urme uriaşe".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite